Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 mars 2022

På turskidor från Dalarna till Härjedalen

Turåkning i fjällen på vårvintern kan vara en färd i paradiset. Men vid hårt väder stannar man i skydd. Fjället bestämmer. Följ Land på skidor från Dalarna till Härjedalen.

 Landskapet kan tyckas öde, men där finns infrastruktur. Skylten visar att vi har tre kilometer kvar till STF-stugan Storrödtjärn.
Landskapet kan tyckas öde, men där finns infrastruktur. Skylten visar att vi har tre kilometer kvar till STF-stugan Storrödtjärn. FOTO: håkan steen

Eftermiddagen i mitten av mars är molnig och mild. Glidande från ett väglöst landskap når vi till slut en väg och en busshållplats i utkanten av Tänndalen i Härjedalen.

Vi tar av oss skidorna och ställer oss att vänta. Enstaka bilar susar förbi. Nya ljud. Vi är vana att endast höra vindens sus, skidors frasande och enstaka fåglar.

En veckas turskidåkning med start i Grövelsjön

Framför oss, på andra sidan vägen, breder civilisationen ut sig med parkeringsplatser och fjällhotell. I ryggen har vi Rödfjället, och bortom det ett obrutet snölandskap söderut till Grövelsjön i Dalarna där vi startade för en vecka sedan.

Läs också: Varm med lager på lager

 Är vädret bra blir en skidtur ovanför trädgränsen en stor upplevelse för Elin Steen. Men det gäller att ha koll på vädret. Samma plats kan bli farlig.
Är vädret bra blir en skidtur ovanför trädgränsen en stor upplevelse för Elin Steen. Men det gäller att ha koll på vädret. Samma plats kan bli farlig. FOTO: håkan steen

Vi gillar upplägget att ta oss på skidor eller till fots under flera dagar från en plats till en annan. Det är att resa på gammalt vis, med kroppen som färdmedel. Det viktiga är allmänna kommunikationer vid ändpunkterna, så att man inte behöver återvända till en bil och en startpunkt.

Till Grövelsjön kom vi bekvämt med buss ända fram till fjällstationen. Efter att ha ätit och sovit gott började vi första dagen med att i elva friska minusgrader och klart väder kämpa oss uppför Långfjället mot STF-stugan vid Storrödtjärn, 21 kilometer bort.

 Vi korsar ett lodjursspår. Skidan är sex centimeter bred och jämförelsen visar vilka stora tassavtryck lodjuret lämnar. Platsen är Rogenområdet i Härjedalen.
Vi korsar ett lodjursspår. Skidan är sex centimeter bred och jämförelsen visar vilka stora tassavtryck lodjuret lämnar. Platsen är Rogenområdet i Härjedalen. FOTO: håkan steen

Uppe på Långfjället öppnade sig allt. Ovanför sluttningen och skogen bestod världen bara av en vit och till synes ändlös hed med blå himmel ovanför, samt en rad med röda ledkryss att följa förstås. Ibland är livet enkelt.

Fäste med stighudar

Sedan blev färden kämpigare igen med ny stigning i en knölig sluttning efter sjön Hävlingen. Frun hade stighudar som gav fäste. Själv fick jag slita hårt med saxade skidor och tunga stavtag.

Det straffade sig. På kvällen värkte och svullnade vänster handled illa av överansträngning och trolig inflammation. Det är sådant man har extradagar för.

 Spade och liggunderlag behövs för att fixa en mysig rastplats. Och i mars tar solen, så solskydd kan vara en bra idé.
Spade och liggunderlag behövs för att fixa en mysig rastplats. Och i mars tar solen, så solskydd kan vara en bra idé. FOTO: håkan steen

Nästa dag kändes handleden bättre och etappen mot Rogenstugen på blygsamma 13 kilometer gick bra. Motvind över sjön Rogen, men vädret var fint och det var bara att kava på.

Dagen efter det var en sån där nypa-sig-i-armen-dag med vindstilla och 15 minusgrader. Vi fortsatte över sjön Rogen med fjället Bustvålens två vita toppar framför oss. Allt var som ett galet vackert vykort.

Spår av lodjur

När vi kom in i skogen och åkte över småsjöar den sista biten mot Skedbrostugan korsade vi spännande spår i snön. Lodjur! Tassavtrycken var helt skarpa och färska. Kanske hade katten gått här bara någon timme tidigare.

Läs också: Margit – första kvinnan i Vasaloppet

 På enstaka platser finns rastkojor längs fjällens leder. Den här söder om Rödfjället i Härjedalen är hyfsat hel på utsidan, men trasig och sunkig inuti.
På enstaka platser finns rastkojor längs fjällens leder. Den här söder om Rödfjället i Härjedalen är hyfsat hel på utsidan, men trasig och sunkig inuti. FOTO: håkan steen

I ett behagligt tempo tar det fyra dagar på skidor från Grövelsjön till Tänndalen. Vi hade från början lagt in två extradagar i planeringen. En gick åt för att vila en handled, och den andra behövdes i Skedbrostugan.

Väntade ut nordanvinden

 Ibland går vinterleder tvärs över sjöar, vilket kan göra vissa etapper kortare än motsvarande för sommarvandring.
Ibland går vinterleder tvärs över sjöar, vilket kan göra vissa etapper kortare än motsvarande för sommarvandring. FOTO: håkan steen

Följande natt blåste nämligen nordan upp med 10-15 meter per sekund. Vår sista etapp var cirka 20 kilometer, varav en betydande del gick rakt norrut över det kala Rödfjället. Det kändes hårt, och dessutom riskfyllt.

Nästa dag var mulen och grå, men inte blåsig. Första milen slingrade sig leden genom gles blandskog där dalripor, med sitt märkligt skrattande läte, flög hit och dit.

I björkskogen vid foten av Rödfjället värmde vi en sista lunch på stormköket, innan vi med snedställda skidor klättrade brant upp över trädgränsen igen och njöt av sista halvmilen till Tänndalen över en flack och ödslig fjällplatå.

Utrustning för turskidåkning

Turskidor (bredare än löparskidor och vanligen med stålkant).

– Ryggsäck.

– Vindsäck och spade (för säkerhet vid plötsligt dåligt väder, och för att gräva sittgrop vid rast).

– Liggunderlag (att sitta på vid rast).

– Varma kläder i flera lager.

– Extra rastplagg (ex tunn jacka med dun eller ull).

– Reselakan (STF:s övernattningsstugor har täcken och kuddar)

– Stor vattenflaska (stugorna har vattenställen, annars är det i princip omöjligt att hitta vatten i vinterlandskapet)

– Stormkök.

– Solskydd!

– Mer info om turskidåkning och utrustning på svenskaturistforeningen.se

Andra flerdagarsturer med boende:

– Jämtlandstriangeln (mellan fjällstationerna Storulvån, Blåhammaren och Sylarna)

– Vålådalsfyrkanten (Vålådalens fjällstation samt stugorna Lunndörren, Vålåstugan och Stensdalen)

– Kungsleden (Abisko-Vakkotavare/Nikkaluokta)

– Kungsleden (Saltoluokta-Kvikkjokk)

– Kungsleden (Ammarnäs-Hemavan)

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen