Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 juli 2018

Passar biodling för dig? Testa dig själv

Har du det som krävs för att bli biodlare? Svaret på de här 10 frågorna ger besked.

 Biodling passar stressat folk. Jobbet ger lugn.
Biodling passar stressat folk. Jobbet ger lugn. FOTO: Istock

1. Kan du skaffa bikunskap?

Det finns mycket skrivet om biodling men inget du läser kan slå en riktig, handfast nybörjarkurs där du får lära dig biodling praktiskt. Du behöver och veta allt det senaste om vilka sjukdomar bina kan drabbas av och hur de ska behandlas.

Sveriges Biodlares riksförbund (extern länk) har kurser över hela landet.

2. Har du plats för biodlingen?

Har du en egen trädgård kan bikuporna stå där. Har du inte det kan det finnas markägare i trakten som gärna upplåter en plats för välskötta kupor. Den lokala biodlarföreningen kan ofta tipsa.

Du behöver också ha plats för att förvara skattlådor, ramar och annat bimaterial. En friggebod eller en hörna i källaren fungerar bra.

Om du börjar i liten skala behövs inget speciellt slungrum. Du kan ha en liten slunga och slunga honung i köket.

3. Finns det startkapital?

Som nybörjare är det bäst att börja med två eller tre samhällen. Börjar du med bara ett samhälle är risken stor det samhället inte klarar första vintern, då har du inga alls till våren.

Du behöver alltså köpa bisamhällen och kupor till dem samt bra skyddskläder.

Priset på bisamhällen varierar starkt. Ofta hamnar priset på kring 2 000 kronor. Biredskapshandlare har nybörjarpaket med utrustning från 3 000 kronor.

Läs också: Egen bikupa i trädgården – så gör du!

 Att förse ramar med ståltrådar och nytt vax är ett vinterjobb.
Att förse ramar med ståltrådar och nytt vax är ett vinterjobb. FOTO: Istock

4. Har du tid för bin?

Man brukar räkna med att biodling i liten skala tar i snitt en timme per vecka om man slår ut det på hela året. Under vår och sommar behöver bina ha tillsyn minst var tionde dag. När det är dags för att ta hand om honung och förbereda för vintern behövs mer jobb.

Under vintern behöver en biodlare se över kupor och ramar för nästa säsong.

5. Gillar du honung?

Inte? Det spelar ingen roll. Du kan välja att odla bina utan att maximera mängden honung. Du kan ha nytta av binas pollinering i stället.

6. Är du allergisk mot bistick?

Har du någon drabbats av en anafylaktisk chock efter ett bistick är biodling ingenting för dig. Då är du allergisk på allvar.

Har du där emot reagerat med svullnad och klåda på stället efter ett bistick handlar det om att du fått en lokal reaktion på sticket. Det är inte farligt på samma sätt.

Hur som helst är grundregeln att man ska ha så snälla bin att de sällan sticks men ändå ha så bra skyddskläder att du inte känner något om det händer.

Läs också: Krönika: Inga bin? Nej, så kan man inte ha det!

7. Älskar du frukt och bär?

Då är biodling din hobby. Med bin bland bärbuskar och fruktträd får du större och finare skördar.

8. Är du naturintresserad?

Ett bisamhälle ger dig ett sätt att tjuvkika på naturen runt omkring. Sitt framför kupan med en kopp kaffe, titta och dofta. Bina hämtar pollen och nektar i de blommor som finns just då. Det syns på pollenbyxorna och känns på doften.

9. Brukar du längta till våren?

Grattis! För ingen kan längta till våren så mycket som en biodlare kan. En vårdag när solen ligger på belönas du med ett riktigt vårrus när bina flyger ut för första gången.

10. Är du en stressad typ?

Biodlare som pysslar med sina bin ska ha mjuka händer, lugn i sinnet och röra sig långsamt. Gör du inte det automatiskt höjer bina sina röster tills du lärt dig slappna av.

Läs också: Pollenskola: Så visar binas byxor vad som blommar nu

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen