Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 augusti 2019

Se perseiderna – upp till ett stjärnfall i minuten!

Under måndag kväll den 12 augusti finns det goda chanser att se ett riktigt vackert skådespel på himlavalvet! Då når nämligen meteorregnet Perseiderna klimax och kan ge upp till 60 stjärnfall på en timme.

 Perseiderna förekommer mellan den 8-14 augusti varje år.
Perseiderna förekommer mellan den 8-14 augusti varje år. FOTO: MostPhotos

När jorden skär banan för kometen Swift-Tuttle i augusti varje år hamnar vi i meteorregnet Perseiderna, som har störst aktivitet runt den 10-12 augusti 2019. Perseiderna har fått sitt namn efter stjärnbilden Perseus, men Perseiderna är inte ett stjärnfall som man skulle kunna tro. Meteorerna skapas när partiklar träffar jordens atmosfär och brinner upp på bara någon sekund.

En meteor i minuten

Under natten till tisdagen den 13 augusti når meteorregnet maximum och har man fri sikt finns chans till att bevittna 60 stjärnfall per timme.

– För att se meteorregnet bör man gå till en mörk plats utan ljusföroreningar. Antalet meteorer stiger från klockan 23 och är som högst cirka två timmar innan soluppgången. Som mest kan man se en meteor per minut, säger Simon Westerlund, rymdingenjör vid Esrange Space Center utanför Kiruna.

För bästa resultat, spana mot nordöst mellan horisonten och himlen rakt ovanför dig.

Läs också: Nej, fullmånen påverkar inte din sömn!

Klart i söder

Enligt SMHI kommer natten till tisdag dessvärre bli molnig i stora delar av norra landet, men utmed Norrlandskusten upp till Umeå ser det ut att klarna upp. I Svealand och Götaland finns chans till klar natthimmel, med störst sannolikhet i de östra delarna.

Missar du nattens himlaspel så kan du ändå vara lugn – perseiderna är synliga flera nätter till vid rätta väderförhållanden, om än i mindre skala.

– Något jag själv gjort är att lägga mig i en sovsäck på gräsmattan och titta på meteorer tills jag somnar. Testa det, tipsar Simon Westerlund.

Det här är en meteor

En meteoroid är en sten, ofta mindre än en ärta, som fångas av jordens dragningskraft och kolliderar med vår atmosfär. Hastigheten är ofta högre än tio kilometer per sekund, vilket skapar temperaturer på flera tusen grader och stenen brinner upp på någon sekund. Denna förbränning skapar ljuset som syns som ett streck på himlen, vilket kallas meteor (eller stjärnfall i mer vardagligt tal).

Meteoroid, meteor och meteorit – vad är skillnaden?

En meteoroid är en sten i rymden som rör sig mellan planeterna.

En meteor är själva ljusfenomenet på himlen.

En meteorit är en sten som lyckades ta sig ända ner till marken.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen