Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 september 2020

Skära eller dra upp svamp? Så säger experten

Dra upp svampen ur mossan eller skära? Plocka de små eller de stora?

Svampexperten Michael Krikorev förklarar vad som är bäst för dig och för svampen.

 Kantarell. Lagom stor och plockad på rätt sätt.
Kantarell. Lagom stor och plockad på rätt sätt. FOTO: Istock

Det kan hetta till i svampskogarna när plockarfolk diskuterar vad som är rätt eller fel. Vissa säger att man ska vicka och dra upp svampen med fot och allt, andra att man ska skära av den.

– För svampen spelar det ingen roll. Individen lever under marken. Det är frukten vi äter, säger Michael Krikorev, mykolog på ArtDatabanken och mannen bakom sajten svampguiden.com.

Läs också: GUIDE: Karljohansvamp – plocka, rensa och tillaga

Därför ska du inte skära av svampen

Enligt Michael har det florerat en del seglivade rykten om att en avskuren svampfot skulle kunna bli inkörsport för sjukdomar som skulle kunna infektera mycelet.

– Men det finns det inga belägg för. Att en ny hatt skulle växa upp ut den avskurna foten tror jag inte heller på. Visst kan en svamp reparera små skador av insektsgnag men inte mer.

 Den vita flugsvampens strumpa är viktig för att identifiera den.
Den vita flugsvampens strumpa är viktig för att identifiera den. FOTO: Istock

Att skära av en svamp kan där emot vara dåligt för den som plockar.

– Är man osäker kan det bli svårt att identifiera svampen. Ta till exempel vit flugsvamp, går foten av ser man inte strumpan och kan ta fel, säger Michael.

Bäst är att försiktigt ta upp hela svampen så att man verkligen ser allt, även om man känner sig säker. Enligt Michael är det bra att vara ett gott exempel för nyblivna, osäkra plockare.

Lämna små svampar

 Låt stå. Liten svampknopp som ännu inte fått chans att "blomma".
Låt stå. Liten svampknopp som ännu inte fått chans att "blomma". FOTO: Istock

En annan trätofråga är om det är rätt eller fel att plocka de minsta svamparna. Där tycker Michael att man får tänka på svampen. Även om mycelet inte skadas har den nytta av att sprida sig ovan jord.

– Det är bra att låta de allra minsta svamparna stå kvar så att de kan hinna släppa sina sporer. När svampen är stor och ätklar för oss är den mitt i sitt fönster för att sprida sporer. Plockar man de små får de aldrig chansen och är dessutom inte så mycket mat att det lönar sig.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen