Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 april 2019

Pollenallergi hos hund

Jo då, din hund kan också vara pollenallergisk. Veterinär Susanne Åhman berättar om symtomen och om vad du gör om du tror att den är drabbad.

 Är hunden frisk på vintern men hängig på våren? Då kan den ha drabbats av pollenallergi.
Är hunden frisk på vintern men hängig på våren? Då kan den ha drabbats av pollenallergi. FOTO: Istock

Det är inte bara människor i västvärlden som har ökande problem med allergier. Även våra husdjur drabbas. Enligt Susanne Åhman, dermatolog på VetaDerm Veterinärklinik i Lomma, är det väldigt vanligt med allergi hos hundar i nordvästra Europa.

– Ungefär tio till femton procent av hundarna är allergiska. De två största allergierna hos hundar är omgivningsallergi och matallergi, och en del hundar har bara en av allergierna, medan andra har båda varianterna.

 Susanne Åhman, dermatolog på VetaDerm Veterinärklinik i Lomma.
Susanne Åhman, dermatolog på VetaDerm Veterinärklinik i Lomma. FOTO: Privat

De vanligaste allergierna för hundar med omgivningsallergi är att reagera på dammkvalster, men många hundar är också allergiska mot pollen.

Läs också: Så håller du hunden frisk när den blir äldre

Gräsallergi hos hund

Pollenallergiska hundar är dessutom också ofta allergiska mot flera andra saker. Björkpollenallergi, som är väldigt vanligt hos människor är däremot mindre vanligt hos hundar. Oftast är det gräs de inte tål, men det finns hundar som är allergiska mot maskros, gråbo och olika sorters ogräs.

Hur märker man att en hund är pollenallergisk?

– Det vanligaste symtomet är att de kliar sig. De slickar, biter och tuggar på tassarna, kliar sig i öronen eller får öroninfektioner, säger Susanne Åhman. De kan också få bölder mellan tårna eller olika typer av infektioner i tassarna. Det är mer ovanligt att de får problem med rinnande nos eller ögon.

Man märker också att symtomen är väldigt säsongsberoende. Hunden är helt frisk och klådfri under vinterhalvåret, men så fort det börjar blomma ute får de besvär.

Vad kan man göra för att hjälpa en hund som är allergisk?

– Ofta är problemet att det kliar och att de får återkommande infektioner. Om man har en hund med återkommande infektioner, som fått antibiotika flera gånger, ska man haja till och fundera över vad man kan göra för att förändra situationen. Det finns bra behandlingsmetoder idag, som inte innebär antibiotika eller kortison. Man kan till exempel vaccinera hunden mot allergin. Det hjälper hunden att tåla pollen bättre igen, och då blir den av med infektionerna.

Det finns en rad olika mediciner för allergiska hundar, men kortison är mest använt. Det finns också andra, mer moderna mediciner med färre biverkningar. Antihistamin, som hjälper bra mot människors pollenallergi, fungerar däremot dåligt på hundar.

– Det är inte alls lika effektivt på hund. Det hjälper bara hundar som har väldigt lindrig allergi, och hos de flesta hjälper de inte alls. Vissa antihistamin tas inte ens upp av hundens mag- tarmkanal hur hög dos man än ger, säger Susanne Åhman.

Behandla pollenallergisk hund

En del pollenallergiska hundar blir sämre av att vara ute och leka i högt gräs. Susanne Åhman tycker däremot inte att man ska hindra en allergisk hund från att springa i gräset.

– Nej, det är en dålig lösning. En hund ska ha god livskvalitet. Det innebär bland annat att vara ute mycket och springa i gräs. Det går ju inte att undvika pollen. Då får man anpassa behandlingen. Det är bättre att medicinera i ett par månader för att slippa symtom. För en del hundar kan det också hjälpa att man sköljer av tassarna efter att den varit ute i gräs. Det är snabbt och enkelt, och kostar inget.

Enligt Susanne Åhman kan nästan alla hundar få bra livskvalitet om de får rätt behandling mot sin allergi, och om en hund trots behandling inte blivit bättre ska man kontakta en specialist.

– Det är inte roligt att se sin älskade kompis klia sig och må dåligt, men det finns mycket bra hjälp att få. Det går nästan alltid att få ordning på problemen, säger hon.

Pollenallergi hund – symtom

 Kliar det i hundens öron? Det kan vara gräsallergi.
Kliar det i hundens öron? Det kan vara gräsallergi. FOTO: Istock
  • Hunden får återkommande problem med öron eller tassar.
  • Den slickar, biter eller tuggar på tassarna.
  • Den kliar sig i öronen, får inflammationer eller öroninfektioner.
  • Hunden får bölder mellan tårna eller olika infektioner i tassarna.
  • Rinnande nos och ögon.
  • Den är symtomfri under vinterhalvåret, men mår sämre när blomningen startar.

Är hunden allergisk?

  • Kontakta din lokala veterinär, som undersöker att det inte finns någon annan orsak till hundens besvär, som till exempel noskvalster.
  • Om hunden trots veterinärkontakt och behandling inte blivit bättre kan du kontakta en specialist på något av de större djursjukhusen.
  • En behandlingsmöjlighet, utöver medicinering, är immunterapi (hyposensibilisering), vilket innebär att man vaccinerar hunden mot allergin.
  • Du kan prova om den mår bättre av att du sköljer av tassarna när den sprungit i gräs.

Allergisk hund – fakta

  • Cirka 10-15 procent av hundarna i nordvästra Europa är allergiska.
  • Vissa raser är hårdare drabbade än andra. I Sverige gäller det bland annat fransk bulldog, staffordshire bullterrier, westie, schäfer, labrador och golden retriever.
  • Vanligast är att hunden är allergisk mot något i omgivningen eller mot födoämnen.
  • Den vanligaste pollenallergin hos hundar är gräspollenallergi.
  • Det är ovanligt att en hund under 6 månader får pollenallergi.

Läs också: 10 signaler som visar vad hunden vill

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen