Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 januari 2019

Populära hund-dieten barf kritiseras

En hund som äter köttfoder belastar klimatet. Det menar kritiker till den populära barf-dieten.

 Att ge hunden rått kött av hög kvalitet blir allt mer populärt.
Att ge hunden rått kött av hög kvalitet blir allt mer populärt. FOTO: Istock

Nya Zeeländska forskare slog redan år 2012 fast att hundar på grund av sin kosthållning har samma miljöpåverkan som bilar, någonting som Teknikens värld då rapporterade om.

Hela 25 procent av allt kött som produceras i USA går till hund- eller kattmat, visade en amerikansk studie som publicerades år 2017.

Och nu riktar svenska experter kritik mot den populära barf-dieten.

– Folk går på känslor istället för kunskap. Det är det som är problemet, säger Markus Langeland vid institutionen för husdjurens utveckling och vård på SLU till Vetenskapsradion.

Läs också: Så väljer du rätt mat till hunden

Barf-dieten kritiseras

Traditionellt torrfoder producerades länge med hjälp av slaktavfall men i dag blir det allt mer populärt att ge hunden mat fri från biprodukter. Det leder till både torr- och färskfoder där köttet håller en högre kvalitet.

I västvärlden får nu mer än hälften av alla sällskapsdjur hemlagat eller rått kött som en huvuddel i sin kost, skriver Vetenskapsradion. Barf heter en allt mer populär rå- eller färskfoder-diet på rått kött av hög kvalité.

Inga vetenskapliga bevis

Och trots att det enligt Markus Langeland inte finns några vetenskapliga bevis för att hundar och katter mår bättre av att äta enligt barf, så väljer djurägare att skämma bort sina älsklingar med sådan kost.

– Ingen har lyckats bevisa att det skulle vara bättre för djuret att äta barf, än att äta torrfoder, säger han till Vetenskapsradion.

Hunden kan bli vegetarian

För den som känner att hunden gör ett onödigt klimatavtryck finns det möjlighet att vänja den vid vegetarisk kost. I sådant fall är det viktigt att ersätta kött med soja, ärter eller bönor.

Katten kan däremot inte bli vegetarian. Den behöver animalier i sin kost för att kroppen ska kunna tillverka en rad livsnödvändiga ämnen.

Det finns dessutom en rad svensktillverkade djurfoder som bidrar till att minska miljöpåverkan i form av mindre import.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen