Rädda ängen: Slåss mot lupiner den 6 juni
Fältbiologerna har utnämnt den 6 juni till "Stora lupinbekämpardagen". Nu hoppas de att nationaldagen blir ett tillfälle när vi hjälps åt att rädda ängarna.
Plocka gigantiska buketter, gå fram med lie, grep och spade. Fältbiologerna föreslår att nationaldagen blir ett tillfälle där vi hjälps åt att rädda ängen, något av det svenskaste som finns.
Blomsterlupinerna är ängens och den biologiska mångfaldens fiende. Där lupinerna breder ut sig försvinner ängsväxterna snabbt.
Många av de klassiska växterna på vallar och ängar kräver en näringsfattig jord och har svårt att klara konkurrens. Lupinen binder kväve, så att den gödslar både sig själv och jorden. Samtidigt får den ett tätt, mörkgrönt bladverk som effektivt kväver allt annat under det.
Läs också: 3 vackra växter som tar över i trädgården – så bekämpar du dem
Lupinen är svår att bekämpa. Just nu påbörjar Länsstyrelsen i Värmland ett försök som ska reda ut vad som är mest effektivt i en storskalig bekämpning, att slå lupinen eller gräva upp den.
Resultatet förväntas vara klart 2020. Fram tills dess föreslår Fältbiologerna att vi gör en heldagsutflykt av lupinbekämpningen.
Ladda med allt du har, och glöm inte fikakorgen. Här är tre sätt att göra livet surt för lupiner.
Läs också: Så bekämpar du parkslide – 4 värdefulla råd
1. Plocka blommor
Lupinen sprider sig med frö och om den hinner släppa dem på jorden kan de ligga länge och lura på rätt tillfälle att slå rot.
Plocka så många av de vackra blommorna som du bara kan och fyll hinkar, vaser och byttor. Se sedan till att det inte finns fröbaljor som kan följa med i komposten när buketterna vissnat.
Att plocka blommorna är också ett alternativt om du inte hinner göra något annat.
2. Gräv upp plantor
Att gräva upp lupinerna är ett alternativ som kanske passar bäst när plantorna inte hunnit bli så många. Låt plantorna med rötter torka innan de bränns eller läggs soptunnan.
3. Fram med lien
Att slå av lupinerna gör dem svagare och om det görs tidigt hindras de från att gå i blom och sätta frö.
Att skära med lie eller röjsåg med kniv är bättre än att använda slåtterkross eller andra maskiner som finfördelar plantorna.
Lämna inte kvar materialet på ängen, inte ens om det bara är blad utan blommor. Lupinens blad är rena gödningen. Lägg lupinbladen som gröngödsel i trädgårdslandet i stället.
Läs också: Ingrepp på privat mark föreslås i kampen mot invasiva arter