Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 januari 2017

Räkna dina vinterfåglar och hjälp forskningen!

Varför inte bli forskare för en helg? Om du rapporterar fåglarna vid din matning gör du en vetenskaplig insats. Och får se många fina fåglar!

FOTO: IBL

Om du inte redan laddat din fågelmatning, så är det dags nu. Hela helgen, och litet till, pågår den stora vinterfågelräkningen och alla som matar fåglar kan vara med!

Vill se förändringar i naturen

Det är Birdlife Sverige, alltså Sveriges ornitologiska förening, som står bakom fågelräkningen. Syftet är dels att öka intresset för fågelskådning, och dels att få in statistik som kan berätta om förändringar i naturen och i fåglarnas tillvaro.

Att vara med är enkelt. Du räknar fåglar när du vill från fredag morgon till måndag kväll, och du räknar så länge du vill. Kanske vill du lägga flera timmar varje dag. Kanske har du bara tid att kolla matningen en stund då och då, och kanske bara en av dagarna. oavsett vad så är det helt OK.

Rapportera ska du göra på nätet till birdlife.se (klicka på rutan ”Räkna vinterfåglar!”, så kommer du rätt).

Där hittar du också instruktioner, men det egentligen inte svårare än att du ska uppge det maximala antalet av varje art du ser. Ser du till exempel två blåmesar samtidigt en gång och fyra blåmesar samtidigt en annan gång, så är fyra siffran du ska rapportera.

De senaste åren har det räknats vid cirka 20 000 fågelmatningar i hela landet, så intresset är stort.

Talgoxen toppar

Förra året toppade som vanligt talgoxen listan med drygt 160 000 rapporterade individer. Pilfink och blåmes brukar slåss om andraplatsen. Gulsparv har de senaste åren kommit fyra och allt fler individer har räknats, vilket är kul eftersom arten är rödlistad.

Och vad ska du mata med? Ta solrosfrön, jordnötter och fett (hemmagjorda talgbollar, ister eller bre smör direkt på trädens bark), så lockar du de flera olika arter.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen