Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 28 augusti 2018

Rekordmycket dalripa – men jakten ökar inte

I södra fjällkedjan finns just nu mängder med dalripor. Den varma sommaren har gynnat arten. Jakten ska dock hållas på tidigare nivå.

 Dalripa, höna i sommardräkt. På vintern är alla ripor vita.
Dalripa, höna i sommardräkt. På vintern är alla ripor vita. FOTO: IBL

Inventeringen av dalripa i fjällen började 1996 och i den södra delen av fjällen är det ett rekordår, skriver Natursidan.se.

Inventeringarna visar på 29,3 dalripor per kvadratkilometer i Jämtlands län, och så hög siffra har aldrig tidigare uppmätts.

Värmen gav mycket mat

Även längre norrut har föryngringen varit oväntat god. I Västerbottens län är siffran 12,3 dalripor per kvadratkilometer och i Norrbottens län 10,5.

Tommy Dadell på länsstyrelsen i Jämtlands län tror att ökningen är en följd av den varma sommaren.

– När det är varmt går det åt mindre energi att hålla värmen. Det fanns också gott om insekter i sommar och ripkycklingarna växte snabbt, säger han till Natursidan.se.

Han säger också att dalripornas bestånd brukar variera kraftigt och att det för bara några år sedan var ett riktigt bottenår.

Läs också: Följ med skidkungen Bjørn Dæhlie på tjäderjakt

Jägare inventerar

Det är länsstyrelserna som håller i inventeringarna och de utförs praktiskt av jägare och hundklubbar. Metoden är arbetskrävande. Varje inventeringsgrupp går 80–150 kilometer i varje inventeringsområde, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– De svenska ripinventeringarna, där utbildade jägare och hundförare genomför arbetet i fält, i kombination med att över 90 procent av jägarna rapporterar in avskjutningsstatistik, är ett internationellt gott exempel på hur man förvaltar en art som många vill jaga, säger Maria Hörnell-Willebrand på Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen i Jämtland meddelar också att ökningen av dalripa inte innebär att jakten tillåts öka.

Läs också: Det går bra för fjällräven

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen