Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 februari 2019

Årets fågelräkning klar – här är resultatet

De svenska ornitologernas årliga fågelräkning fick in närmare 21 000 rapporter i år. Resultaten visar att gråsiskan och koltrasten har ökat markant. Läs mer i topplistan nedan!

 Koltrasten har i år påträffats i större antal än 2018, potentiellt som en följd av milt vinterväder.
Koltrasten har i år påträffats i större antal än 2018, potentiellt som en följd av milt vinterväder. FOTO: Istock

Deltagandet i årets fågelräkning under helgen 25-27 januari har varit rekordstort i år. Närmare 21 000 rapporter har lämnats in till Birdlife, som arrangerar räkningen. Enligt Birdlife kan det vintriga vädret under räkningshelgen ha bidragit till det stora antalet, eftersom fåglarna då dragits till fågelmatningarna.

Gråsiskan ökar

De flesta arter har förekommit i lika stor omfattning eller i större än i förra årets räkning, men gråsiskan och koltrasten sticker ut. Gråsiskan räknas in i de så kallade invasionsfåglarna, som kan variera mycket från år till år. Detta år har de kommit österifrån via Ålands hav, och funnits i stora mängder framför allt i östra Svealand och nordöstra Götaland. Koltrastens stora mängd kan ha berott på att vintern inletts med ovanligt milt väder, vilket fått fler koltrastar att stanna i Sverige över vintern.

Bergfinken minskar

Även gulsparven och gråsparven har ökat i antal, medan bergfinken har funnits i färre antal än tidigare. Bergfinken behöver bokollon som föda på vintern, och 2018 var ett år med dålig frösättning för boken. Arten har i stället påträffats i Ungern, Österrike och Slovenien.

Fågelräkningen – som av Birdlife döpts till Vinterfåglar inpå Knuten – har arrangerats i Sverige sedan 2006. Ta en titt på listan för att se vilka fåglar det registrerades flest av i år!

Topplista fåglar 2019

1. Talgoxe

2. Pilfink

3. Gråsiska

4. Blåmes

5. Domherre

6. Koltrast

7. Gulsparv

8. Kaja

9. Skata

10. Grönfink

Läs också: Land testar bästa hållaren för talgbollar

Källa: Birdlife.se

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen