Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 juni 2017

Ridhästen Roy vägrade fatta galoppen – och travade hem en halv miljon!

Karlstad

Alexandra längtade efter att rida ut i skogen. På nätet hittade hon hästen Roy för 7 500 kronor. Hon slog till men Roy hade helt andra planer än att vara en ridhäst…

Solen strålar över det värmländska landskapet. I hagen vid sjön Alstern betar travhästarna i godan ro.

Alexandra Åhs, 27 år, har lyckats med det som är alla travhästägares högsta dröm – att få fram en vinnare.

Över stallbacken sprider sig kaffedoften och veteflätan ligger framdukad på bordet. Det är inte första gången gänget fikar tillsammans – Alexandra, sambon Martin, Conny C Johansson, stallägare, och Eva Sjöqvist, uppfödare.

Tur och skicklighet

– Jag har haft en sådan tur, säger Alexandra och ler.

Skicklighet och känsla, menar de andra vid kaffebordet som tycker att Alexandra är alldeles för blygsam.

De flesta blir nöjda om de åtminstone pricka in en häst som tjänar ihop till mat och husrum, säger Conny och han vet vad han talar om efter 55 år i branschen.

Annons på nätet

Men hade det inte varit för en annons på internet hade kanske Alexandra inte haft en aning om travlivet.

Hennes ögon glittrar när hon berättar om den där dagen då hon såg bilden på Roy på nätet.

– Jag har egentligen aldrig varit en riktig hästtjej men nu ville jag ha en häst att rida på. Vi hade köpt ett hus i Långenäs, skulle bilda familj och få barn.

Alexandra såg framför sig hur hon under föräldraledigheten promenerade till stallet ryktade, mockade och red …

Hon föll för hans blick

Hon visar annonsen och bilden på Roy, eller Seek and Destroy som han egentligen heter.

– Han var så fin. Det var därför jag köpte honom, en sådan utstrålning. Det var blicken i ögat. Det kände jag direkt. Jag tänkte jag ringer och kollar. Tjejen som svarade sa: ”Det är några travgubbar som ska komma och kolla men du är tvåa.”.

Men ett sår på Roys ben blev Alexandras lycka.

– De ville inte ha honom.

Alexandra åkte till stallet och där stod Roy på gången och såg söt och lugn ut.

Bråkstake med tuff vilja

– Men skenet bedrog. När han kom hem till Långenäs gård var han överallt. Han ville dominera, knuffades, sparkade och bet, berättar Alexandra.

Jag satt i bilen och grinade. Jag ville inte ha honom. Hur jag än försökte så vägrade Roy. Han var bara dum. Fast Alexandra tänkte inte ge sig så lätt – och inte Roy heller.

– Första gången jag skulle rida fick jag ställa honom mot stallväggen för att komma upp. Men han kastade av mig så jag for i backen. Jag gick hem och grät.

Hade ingen tanke på att tävla

– Då var det du Conny som sa: ”Vi får försöka att köra honom så han får ur sig överskottsenergin.” Jag hade aldrig kört förut men tänkte att det ordnar sig. Conny visade mig hur jag skulle sela på och så fick jag låna en vagn. En annan hästägare tränade sin travhäst på isen, han lärde mig hur jag skulle köra Roy. Det var hur kul som helst! Vi höll på hela vintern.

Roy var tre år och hade travblod i sig, men han hade inte lyckats särskilt bra.

– Men vad gjorde det. Huvudsaken var att han trivdes och mådde bra. Jag hade aldrig en tanke på att han skulle tävla, säger Alexandra.

Tränaren satte taktiken

Hela vintern körde Alexandra sin Roy på den frusna sjön.

Tränaren Per C Johansson la upp taktiken, kanske skulle det bli tävling av ändå. Under våren blev Alexandra ännu säkrare. Roy fick upp farten när Per tränade honom på travbanan. Vi körde några provlopp innan vi bestämde oss för att kvala i juni 2013 och fick efter det starta.

Första loppet gick i augusti. Roy blev sjua.

– Det kändes helt okej. Ungefär vad vi väntat oss, säger Alexandra.

Talangerna kom fram

Två veckor senare var det dags igen. Ingen trodde på honom. Oddset låg på, 73 gånger pengarna. Så plötsligt visade Roy sina talanger. Alexandra minns det som i går.

– Conny och jag stod i kurvan innan upploppet. Roy ledde med jättemånga meter.”Han vinner!” skrek Conny. ”Nej, skrek jag. Vad som helst kunde ju hända. jag vågade inte tro.

Från 17 000 till en halv miljon

Men Roy vann och drog in sina första prispengar 17 000 kronor.

– Det dröjde säkert en vecka innan jag fattade att det var sant. Min Roy hade vunnit. Jag kunde knappt sova. Alla grattade mig och tyckte det var roligt.

Nu efter fem år har Roy sprungit in drygt en halv miljon kronor till Alexandra Åhs. Inte dåligt för att vara en häst köpt på nätet för en billig penning.

Dubbel succé

Men solskenshistorien är inte slut där. Alexandra har fått fram ytterligare en succétravare.

– MR Creation behövde operera ett framknä och den förre ägaren till honom frågade om jag ville betala halva operationskostnaden, 7 500 kronor, och få honom. Det ville jag förstås.

Nu har MR Creation sprungit in mer än en kvarts miljon.

Tuffa travare

Det gemensamma för Roy och MR Creation är att de har bra löpskallar, förklarar Conny. Men på ett sätt skiljer de sig åt.

– När Roy har vunnit blir han glad och jättetrevlig. Nästan mallig i vinnarcirkeln. Det är helt knäppt. Kommer han tvåa – förlorat, blir han sur och vrång, säger Alexandra och skrattar.

MR Creation har en vuxnare inställning till tävlandet.

– Han är lugnare, hänger med huvudet och halvsover innan han startar. Ute i värmningen kan han vara så där. Men han vet vad som väntar och vill vinna.

Om ett år gäller det om de ytterligare tillskotten i stallet, What a Creation och nyinvesteringen Sensible Face, också gillar att vinna. Tanken är att de ska starta 2018.

Högt tempo

När Land träffar Alexandra och hennes travhästar har de haft fullt upp under hela våren.

– Som i går onsdag när MR Creation kom tvåa på Solvalla och Alexandra och kusen Markus firade med korv mitt i natten.

Mer av den sortens kvällar kommer det att bli framöver. Men roligast är ändå när de startar hemma på Färjestadstravet.

– Då kommer hela släkten och hejar på. Varken mamma eller pappa visste något om hästar eller trav förut. Nu har alla blivit travbitna.

Läs också: Så tränade man travhästar på 1940-talet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen