Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 januari 2019

Rostsparven fick familjen att öppna sitt hem

Klara Öman upptäckte rostsparven som satte fart på Sveriges fågelskådare. Sedan dess har köket i hennes föräldrahem varit fyllt med okända människor - alla på jakt efter att få syn på den rara fågeln.

 Familjen Ömans kök i Skutskär har besökts av fler än 1 500 fågelskådare som åkt långt för att få se den lilla rostsparven.
Familjen Ömans kök i Skutskär har besökts av fler än 1 500 fågelskådare som åkt långt för att få se den lilla rostsparven. FOTO: Klara Öman

Det var den 19 december som Klara Öman först såg fågeln genom köksfönstret hemma hos sina föräldrar i Skutskär. Hon noterade att det var en ovanlig fågel och trodde först att det var en ortolansparv.

– Det är också en ovanlig fågel, men inte lika ovanlig, säger hon.

Första ringde efter en kvart

Men för att kunna bevisa att hon sett fågeln behövdes en bild. Dagen före julafton ringde hennes mamma Gudrun och sade att fågeln var utanför fönstret igen. Den här gången fick Klara en bild och postade den då i olika forum på sociala media.

– Då började folk reagera och sade att det var en rostsparv. Jag visste inte då hur ovanlig den är, men efter en kvart ringde den första fågelskådaren på dörren och vi släppte in honom så han skulle se fågeln, berättar hon.

 Den unika, lilla rostsparven har bara setts i Sverige tre gånger.
Den unika, lilla rostsparven har bara setts i Sverige tre gånger. FOTO: Klara Öman

Läs också: Rostsparven fick fart på Fågelskådarsverige

Över 1500 har velat se rostsparven

Det var den första av många som ville komma in i köket och se fågeln. Redan den första dagen var det 80 besökare, det fortsatte sedan under hela julhelgen och de intresserade har fortsatt att komma även efter nyår. Totalt tror Klara Öman att åtminstone 1500 personer har varit på plats.

– Ja, tänk vad en liten fågel kan åstadkomma. Det har varit som en sardinburk i köket vid vissa tillfällen.

 Det har varit trångt i familjen Ömans kök.
Det har varit trångt i familjen Ömans kök. FOTO: Klara Öman

Bjudit på kaffe och skinksmörgåsar

Gudrun och Ulf Öman har inte bara öppnat sitt hem för främlingar utan även sett till att de haft något att äta. Kaffe, pepparkakor och skinksmörgåsar har det erbjudits.

– Men de flesta som har kommit in i köket har haft en sådan anspänning att de inte velat något annat än att se fågeln. Sedan när de sett den har de lugnat ner sig och då har de tagit en fika, säger Klara.

Läs också: Fåglarnas favoritmat

Tog flyget till fågeln

Fågelskådarna kom från stora delar av Sverige och även några från Danmark tog sig till Skutskär utanför Gävle.

Klara Öman berättar om ett par skånska fågelskådare som flög från Malmö till Arlanda, hyrde en bil, kom och tittade på fågeln och sedan gjorde samma resa hem igen på en dag.

– Då är det ingen billig hobby att vara fågelskådare, säger hon.

 Klara Öman var den som först såg fågeln och föräldrarna Ulf och Gudrun har varit värdar för alla besökarna.
Klara Öman var den som först såg fågeln och föräldrarna Ulf och Gudrun har varit värdar för alla besökarna. FOTO: Klara Öman

Läs också: Därför åker jag 150 mil för en fjälluggla

Tacksamma fågelskådare

De många fågelskådarna har visat en stor tacksamhet för möjligheten att få komma in i köket och se fågeln. Att försöka se den från trädgården hade varit svårare och dessutom är risken då stor att fågeln blir skrämd. En hel del av besökarna har sagt att de kanske inte varit lika gästvänliga om de varit i samma situation, men för familjen Öman var det naturligt.

– Min pappa Ulf sade att det var värt det när man får se att alla som går ut ur köket gör det med ett stort leende.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen