Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 januari 2019

Rostsparven fick fart på fågelskådar-Sverige

Ett par hundra okända gäster i köket. Så firade familjen Öman i Skutskär jul efter att en mycket ovanlig fågel landat i deras trädgård.

 Rostsparven i Skutskär fick fart på fågelskådarna under jul och nyår.
Rostsparven i Skutskär fick fart på fågelskådarna under jul och nyår. FOTO: Klara Öman

Fågelskådare är passionerade människor och åker gärna långt för att se en ovanlig fågel. Så när ryktet om att en rostsparv setts i Skutskär tog det fart.

– Det var ett helt otroligt intresse. Det var folk från Skåne, Jönköping och Dalarna som åkte hit på julafton, säger Jan Wärnbäck, ordförande i Upplands Fågelskådare.

Läs också: Fågelskådare flockades hos familjen Öman

Bjöd på fika

Det bästa sättet att se fågeln var från köksfönstret hos familjen Öman i Skutskär, som också såg till att den fick mat. Så när fågelskådarna anlände under julaftonens morgon var familjen så gästvänliga att de släppte in fågelskådarna i sitt hem och bjöd på fika.

Schema för fågelskådarna

Det gick till och med så långt att det upprättade ett schema för att så många som möjligt skulle kunna komma in och se fågeln under juldagarna.

– Det var minus tolv grader på julaftonsmorgonen och jag var själv där tidigt. Det här kommer att bli en rolig julhistoria att berätta, säger Wärnbäck.

1500 personer som såg sparven

Det här var bara den tredje gången som rostsparven sågs i Sverige, så inte många hade sett den tidigare. Normalt hör den hemma vid östra delarna av Medelhavet eller vid Afrikas horn.

I och med att sparven fick mat i Skutskär så stannade den kvar, och man räknar med att upp mot 1500 personer varit i Skutskär för att se den.

– Fåglar klarar generellt sätt kyla bra så länge de får mat, så det var ingen fara. Det var helt fantastiskt att familjen så gästvänliga och lät alla dessa människor få se fågeln, säger Wärnbäck.

Läs också: Lövsångare – världsmästare i långflygning

Fakta rostsparv

Rostsparven är en fågel som tillhör familjen fältsparvar.

Rostsparven ses mycket sällan i Sverige. Tidigare har den bara setts på Öland 1967, samt i naturreservatet Haparanda-Sandskär 2014.

Fågeln mäter 14-15,5 centimeter och är något mindre än ortolansparven, som den i övrigt liknar till form och fjäderdräkt.

Rostsparven häckar på soliga sluttningar där det finns buskar. Den lägger 4-6 ägg i ett bo som är placerat på marken.

Källa: Wikipedia

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen