Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 mars 2019

Rostvingens larv kryper på snön

Vintertid kan fjällnaturen tyckas stilla och livlös. Men mitt på snövidderna stötte Land på en liten lurvig rackare. Hur kan den leva där?

Vad sjutton är det där? Under en skidtur i Jämtlandsfjällen får vi se en liten svart pryl sakta röra sig på det tjocka täcket av nysnö.

Förutom renar och dalripor har det varit klent med fåglar och andra djur. Ingen järv, trots många rapporter om järvspår. Ingen kungsörn, ingen fjällvråk och tyvärr inte ens någon lämmel.

Nästan på kalfjället

Men den här lilla rackaren är nog så spännande. Målmedvetet och energiskt strävar den fram i fjällbjörkskogen, inte långt nedanför kalfjället.

Då förstod vi inte mer än att det måste vara en fjärilslarv. Åter i civilisationen några dagar senare, och efter en stunds klickande på datorn, insåg vi att vi sett en larv av fjärilen rostvinge.

Läs också: Fjällen glaciärer smälter bort

Experten förklarar

Men varför kravlade den här tre centimeter långa larven omkring sådär oförskräckt i snötyngda fjäll den där soliga eftermiddagen?

– Förmodligen letade den efter ett ställe att förpuppa sig, säger Lars Pettersson, docent i zooekologi vid Lunds universitet, på telefon.

I Artdatabankens Nationalnyckel rotar han fram mer information. Rostvingen finns över hela landet, även uppe i fjällen, och det är inte helt ovanligt att hitta larver på snötäcket soliga dagar i mars.

Letar efter gömställe

Efter att ha övervintrat under stenar eller i grästuvor tar sig larven upp för att hitta ett ställe att förpuppa sig på. I det här fallet kan detta vara i en barkspringa på en stubbe av fjällbjörk.

Som fullbildad är rostvingen 26-38 mm mellan vingspetsarna. Kroppen är rödbrun/rostbrun och svart. De främre vingarna är ljust bruna och de bakre är orangeröda med några svarta fläckar.

Rostvingen hör till björnspinnarna och är alltså en nattfjäril.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen