Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 augusti 2018

Röda hönskvalster – så bekämpar du dem

En morgon ligger hönsen där - bleka, medtagna, kanske till och med döda. Här är råden du behöver för att bekämpa blodsugande hönskvalster.

 Blek kam och medtagen. Problemet kan vara röda hönskvalster.
Blek kam och medtagen. Problemet kan vara röda hönskvalster. FOTO: Istock

Värme, fukt och skrymslen att gömma sig i är perfekt för röda hönskvalster (Dermanyssus gallinae).

Därför är problem med de blodsugande kvalstren som störst under sensommar och tidig höst.

Röda hönskvalster är tyvärr vanliga gäster i hobbybesättningar. Ofta märks de inte förrän flocken är svårt drabbad.

– Det är en väldigt vanlig parasit. Alla har den inte men väldigt många och det har inget att göra med dålig hygien, säger Désirée Jansson, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Använd inte gifter

Hon betonar att kvalstret ofta är något man får lära sig leva med och att det allra viktigaste är att behandla kvalstret genom att städa hönshuset, inte försöka behandla hönsen med tveksamma medel, sprejer och droppar.

– Det hjälper inte och utsätter både hönsen och människorna som äter äggen för onödiga risker.

Synd att ge upp

Det händer att skamsna och uppgivna hönsägare ger upp när kvalstren dyker upp och gör sig av med alla sina höns.

– Det är synd och ingen garanti för att det inte händer igen. Det räcker med att en enda kvalsterhona följer med de nya hönsen så är de där igen, säger Désirée.

Läs också: Så inreder du ett hönshus

Så fungerar röda hönskvalster

 Det röda hönskvalstret är ungefär 1 millimeter långt och kan vara både grått och rött.
Det röda hönskvalstret är ungefär 1 millimeter långt och kan vara både grått och rött. FOTO: Statens veterinärmedicinska anstalt

Kvalstret är cirka 1 millimeter långt och behöver fågelblod för att kunna föröka sig.

Kvalstret kan krypa på människor och irritera men inte föröka sig.

Kvalstren sitter och lurar i springor, under sittpinnar och i skyddade vrår. När hönsen kommer till ro kryper de fram, biter hönsen och suger blod.

Hönsen drabbas av klåda, blir blodfattiga, värper dåligt och kan till och med duka under. I värsta fall kan du natta en till synes frisk flock för att hitta döda och döende höns morgonen efter.

Kvalstret har en snabb livscykel. När de får rätt förhållanden lägger de ägg som kläcks på en vecka. Det kan också överleva många månader i väntan på nya fåglar att parasitera på.

Krisåtgärder mot hönskvalster

1. Utrym hönshuset

Ta ut hönsen och all lös inredning som sittstege, matho och gödselbräda. Rengör om det går eller bygg nytt av rent virke.

Har du små kycklingar eller ruvhöns kan det vara en bra idé att ge dem ett tillfälligt hem. Även om du städar bra kanske inte alla kvalster försvinner första vändan och kycklingar är extra känsliga.

2. Mocka ur och borsta

Börja uppifrån, under taket, och borsta bort damm och skräp ur varje skrymsle. Var beredd på att kvalstren gömmer sig i dammet. Du behöver ha täckande kläder samt munskydd och glasögon mot dammet.

Skrapa bort hönsbajs som fastnat och mocka ur allt som finns på golvet.

3. Grovstäda

Skura hela hönshuset med vatten och såpa eller diskmedel. Var extra noga i hörn och springor. Efteråt kan hönshuset till exempel dammsugas noga eller tvättas med högtryckstvätt.

4. Behandla hönshuset

 Kiselgur är ett finkornigt giftfritt material som torkar ut kvalstren.
Kiselgur är ett finkornigt giftfritt material som torkar ut kvalstren. FOTO: Istock

Det är hönshuset som behöver kureras, inte hönsen. Ett sätt är att måla hela hönshuset invändigt så att springorna fylls med färg.

Man kan också värmebehandla springor som är svåra att nå på annat sätt. Värmepistol kan fungera men ta det försiktigt och använda aldrig en öppen låga! Kvalstren dör vid 60 grader.

Ett annat sätt är att damma ytor och springor med kiselgur som sägs torka ur kvalstren. Används kiselgur måste hönshuset vara torrt. Du kan också blanda lite kiselgur i hönsens sandbad.

Nu finns också det godkända medlet Verminix mot just hönskvalster på marknaden. Verminix baseras på extra finmald kiselgur.

5. Kontrollera resultatet

 En kvalsterfälla av wellpapp full med kvalster.
En kvalsterfälla av wellpapp full med kvalster. FOTO: Statens veterinärmedicinska anstalt

Stryk i springor, hörn och vrår med fuktat hushållspapper. Färgas papperet rostbrunt av torkat blod är de där igen. Röda prickar på äggen är också ett tecken.

Du kan också lägga en bit wellpapp i ett hörn där inte hönsen kommer åt att picka på det. Kvalstren gömmer sig i vecken i pappen. Lägg fällan i frysen ett dygn, öppna sedan och se om du fångat några.

Så förebyggs kvalsterangrepp

Bygg springfritt:

Tänk igenom designen av hönshuset om du bygger nytt. Skivmaterial är till exempel bättre än plankväggar.

Begränsa uppvärmningen:

Fall inte för frestelsen att värma upp hönshuset helt under vintern. Det mår bara ohyran bra av, ingen annan.

Måla väggarna:

Slätt och lätt att städa är bra. Kalkfärg fungerar, våtrumsfärg är också tåligt om du vill kunna brumma på med högtryckstvätten ibland.

Förnya flocken smart:

Köp helst ägg och kläck fram kycklingar själv om du vill utöka flocken. Det minskar risken för att få med kvalster. Köper du levande djur så köp från få ställen och från någon du känner till och har förtroende för.

Läs också: Råttor i hönshuset – så förebygger du

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen