Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Installning efter sommaren innebär en förändring för hästen när det gäller foder. Det gör också att risken för kolik ökar. Så här gör du för att förebygga sjukdomen.
När hästen har stallats in gäller det att tänka på hur den äter och får röra sig annars finns risk att den drabbas av kolik. FOTO: Mostphotos
När det är dags för installningen är det bra att försöka genomföra omställningen från färskt gräs till hö och hösilage så successivt som möjligt. Det är lika viktigt på hösten att vänja hästen vid foderbytet som på våren när den ska ut på bete.
Det är viktigt att man tänker på hur hästen är skapt för att må bra. Hästen är ett vandrande, gräsätande flockdjur som behöver kunna röra sig. FOTO: AnnaKarin Spjuth
Hästen är ett vandrande, gräsätande flockdjur. Får den välja själv så betar den 14-18 timmar per dygn. För att hästen ska må så bra som möjligt är det viktigt att vi försöker att efterlikna det som är naturligt för den, i den mån det går.
Det innebär att hästens foderbehov i första hand ska tillgodoses via grovfodret som ska vara jämnt fördelat med flera mål under dygnet. Är din häst glupsk och äter väldigt fort kan du med fördel använda sig av slowfeedingnät eller liknande.
Hästar ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Men när det blir kallt ute så dricker många hästar sämre, något som snabbt kan leda till förstoppning och kolik. Prova gärna att ge hästen lite mer tempererat vatten för att se om den dricker mer.
Promenader kan både förhindra och lindra kolik. FOTO: AnnaKarin Spjuth
Att hästen motioneras regelbundet är också viktigt för att förebygga kolik. Står hästen i en liten rasthage rör den sig inte på långa vägar så mycket som den skulle behöva, då måste vi kunna erbjuda den någon annan form av motion. Kan du inte rida eller köra din häst så kan en promenad på 20-30 minuter om dagen göra stor skillnad.
För att hästens mage och tarmar ska fungera bra är det viktigt att börja i munnen och titta på tänderna. Regelbunden undersökning av hästens munhåla och tänder är viktigt. Om hästen inte kan tugga maten på rätt sätt eller dricka tillräcklig mängd vatten på grund av att det ilar i tänderna kan det orsaka matsmältningsproblem och kolik.
Även innehållet i magen och tarmarna är viktiga. Ibland kan mag- och tarmparasiter orsaka kolik hos hästar.
För att få reda på om hästen har några parasiter tas ett träckprov som sedan skickas in för analys. Träckprover tas framförallt på våren när parasiternas livscykel är som mest aktiv, men vid behov kan man även göra det vid andra tider på året.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.