Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 mars 2016

Så gulligt! Titta vad Ingelas katt gör med de nykläckta kycklingarna!

Är detta påskens gulligaste kycklingfilm? När Ingela Ljungs katt Elsa hör pipen inne i kläckningsmaskinen väcktes hennes moderskänslor.

Ingela Ljung har ankor, höns, hästar och katter på gården i Strand strax utanför Strömsund. Häromnatten väcktes hon av att hennes ettåriga katthona Elsa var orolig.

Hon vankande runt Ingelas kläckningsmaskin (en apparat som värmer och ”ruvar”) där två av äggen hade börjat spricka upp och kycklingarna titta ut.
– De pep väldigt mycket och det tycks ha satt igång något hos Elsa. Hon började spinna intensivt och var väldigt på. Kom till mig flera gånger under natten och jamade, berättar Ingela.

På morgonen tog Ingela upp en av de två nykläckta kycklingarna och lät Elsa få nosa på henne. Katthonan bar sedan försiktigt iväg den lilla kycklingen – i munnen.
– Jag följde efter och tänkte att nu äter hon väl upp den. Men hon lade den bredvid sig i soffan och började slicka och tvätta den. Sedan tvättade hon sig själv därbak, som katter gör när de just fått ungar, säger Ingela.

Ingela höll hela tiden koll på katten och kycklingarna, (Elsa fick först den andra kycklingen och efter några timmar de två andra) – och allt förlöpte väl.
– Hon har skött dem så fint, fixar och donar och lämnar dem bara korta stunder för att äta. Och kycklingar följer henne vart hon går när de är vakna, berättar Ingelas.

Elsa har också lärt sin ”bäbisar att äta. När Ingela satte fram ett fat med foder och då liksom puttade Elsa dit kycklingarna med nosen, tills de började äta. Och hon har inte visat några tendenser till att rovdjursinstinkten skulle vakna. För Elsa är en utekatt som många gånger dragit in pipande små möss, men med kycklingarna är det helt annorlunda.

– Ja, hon är så beskyddande, blir liksom orolig om vi i familjen håller för mycket med kycklingarna. Det är så gulligt att titta på, vi har svårt att göra något annat just nu, säger Ingela.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen