Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 mars

Så hjälper du katten med tovorna

Tricket är att hinna före tovorna.

– Och vänta aldrig tills det blir varmt ute med att ta bort dem. En tovig päls värmer inte, säger Eva Porat, en av Sveriges bästa på pälsvård för katt.

 En katt behöver hjälp att ta hand om pälsen, särskilt om det börjat trassla till sig.
En katt behöver hjälp att ta hand om pälsen, särskilt om det börjat trassla till sig. FOTO: TT

Eva Porat är ordförande i Sverak (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och har jobbat länge med just pälsvård för katter.

– Jag har kurser i pälsvård och något som jag hör rätt ofta är att folk väntar med att ta hand om en tovig päls för att det är kallt ute. Gör inte det, säger Eva med eftertryck.

En tovig päls har tappat sin värmande funktion, den fungerar inte längre. Dessutom kan skavandet och fukten under en tova ge allvarliga skador.

– Det blir som brännskador, ibland så illa att både tovan och huden lossnar.

 Eva Porat föreläser ofta om pälsvård. Foto: Privat.
Eva Porat föreläser ofta om pälsvård. Foto: Privat. FOTO: Privat

Så det gäller att vara ute i tid, på mer än ett sätt. Därför är Evas råd att man börjar med att kamma varje dag och bada ofta. När vanan finns där är det lättare att glesa ut pälsvårdstillfällen än att lägga till.

– Både du och katten behöver vänja er vid badande och daglig kamning. Ju mer ni övar desto bättre går det. Jag badar mina kattungar innan de får komma till sina nya hem så har de i alla fall fått prova en gång, förklarar Eva.

Smuts och fukt trasslar

Det är inte heller möjligt att veta säkert att just den katt du väljer klarar sig utan hjälp med pälsen.

– Långhåriga anlag kan poppa upp så långt bort som 15 eller 20 generationer bort. Dessutom kan en katt få problem när den blir äldre även om pälsen aldrig tovat förr.

Tovor i pälsen blir det när tunna, mjuka hår i pälsen blir smutsiga, fuktiga och trasslar ihop sig. Ofta dyker de upp på magen, under armarna eller bakom öronen.

 Små tänder uppe och nere är kattens egen kam.
Små tänder uppe och nere är kattens egen kam. FOTO: TT

Katten har sin egen kam, de små tänderna längst fram mellan hörntänderna. De använder den för att nafsa bort trassel i pälsen. Äldre katter som saknar några av tänderna i sin ”kam” får svårare att ta bort trassel.

En säck päls per år

Smuts i pälsen tvättar katten bort med tungan som har bakåtriktade hullingar.

– En katt kan inte spotta ut utan får pälsen i magen där den kan samlas till en boll och fastna i tarmen.

Enligt Eva kan en långhårig katt fälla så mycket som en sopsäck full med hår per år, en korthårig katt kanske en fjärdedel av mängden. Då är det klart att daglig kamning gör nytta både för magen och för att hålla tovorna borta.

– Sen, när de vant sig vid att bli ompysslade kan det bli som hemma hos mig. Så fort jag plockar fram kammen hör katterna det och kommer springande. De älskar det.

Evas tips i kampen mot tovor

 En smidig ullkam tar bort hår som lossnat och reder ut tovor.
En smidig ullkam tar bort hår som lossnat och reder ut tovor. FOTO: TT

1. Kamma fram en rutin

Börja när katten är liten och välj en speciell plats. Gå inte till attack när katten sover eller ligger i soffan och vill ha gos.

– Sånt gör att katten känner sig jagad. Sova, bajsa och äta ska man få göra i fred.

Ställ i stället katten på ett bord, en bänk eller strykbräda. Kamma och peta lite, avsluta med en godisbit. Gör sessionerna längre med tiden så förknippas kammen med något roligt.

Läs också: Lär dig förstå din katt

2. Bada katten rätt

Tovor bildas i smutsig päls. Därför behöver pälsen bli ren. När det tar emot när du kammar är det dags.

Klipp klorna först och bada där du kan jobba bekvämt. En smart lösning är att ställa en trådbacksställning i duschkabinen och en halkmatta i översta korgen.

Använd schampo och balsam gjorda för katt och blanda ut, en klick i en plastbytta med vatten. Det blir lättare att sprida i pälsen och att skölja ur.

Schamponera två gånger och avsluta med balsam som får fjällen på håren att sluta sig. Det ger långvarigt skydd mot smuts.

Sedan måste pälsen bli torr och slät. Torka och kamma om och om igen. Annars torkar tunna strån till stela korvar som snabbt blir en ny tova.

Du kan använda hårtork med ljummen luft, inte varm luft. Om du inte orkar torka all päls är magen viktigast.

3. Lösning för en rädd katt

Man ska aldrig ”blåhålla” en katt. Är den så rädd är det bättre att ta den till någon som kan raka bort tovorna. Veterinär går bra men pälsvårdskunnigt proffs är bättre. De har maskiner som inte klipper så hudnära.

Om katten är ovan vid att bada kan torrschampo i pulverform för katter fungera. Pudra och borsta.

Om katten får panik kan det hjälpa med en speciell munkorg som också täcker ögonen. När inte katten ser det otäcka känner den sig säkrare.

4. När tovan är ett faktum

 Klipp inte i tovan. Du vet inte vad som finns inne i den.
Klipp inte i tovan. Du vet inte vad som finns inne i den. FOTO: Istock

Tvätta aldrig en tovig katt, det gör saken värre. Tovor kan lirkas loss med en fin metallkam eller med underullskarda som drar ut den fina underullen. De kan också skäras isär med en tovkniv.

Undvik saxen. Huden kan ha dragits upp i en snibb inne i tovan så att du klipper i huden. När katten sträcker på sig blir såret stort. Sätt en kam mellan huden och saxen om du måste klippa.

Evas tips för bra redskap

Kam av metall – Ju slätare metall, desto bättre. Eva använder speciella pälskammar med nickelplätering som glider fint och kan reda ut svåra tovor.

Underullskarda – Eva använder Mars Coat Kings karda som också används för att tunna ut päls på hundar. Ju tjockare päls, desto längre mellan kardans tänder.

Klippmaskin – Vill du klippa katten själv går det inte med klippmaskiner för människor, de kan trassla fast i pälsen. Vill du inte köpa en speciell kattklippmaskin, leta efter företag som hyr ut.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen