Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 juni 2021

Slipp myggplågan – bästa knepen som skyddar

Myggsäsongen är här igen, lagom till midsommar. Land tipsar om smartaste sätten att stå ut med myggplågan.

 Orolig för mygginvasion i sommar? Dra på dig långbyxorna.
Orolig för mygginvasion i sommar? Dra på dig långbyxorna. FOTO: RolfAasa

Myggsäsongen har dragit i gång runt om i landet och hur den utvecklar sig hänger på vädret. Kombinationen fukt och värme är det bästa myggor vet.

En regning sommar innebär med andra ord fler mygg, enligt Anders Lindström, entomolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Ont om smarta knep mot mygg som funkar

När det kommer till att slippa bli stucken av de flygande blodsugarna finns det mängder med tips, trix och knep. En del funkar för somliga, andra inte alls.

Men något heltäckande skydd för att slippa bli stucken verkar inte finnas, menar Anders Lindström.

– Det finns inga smarta knep som fungerar. Då hade alla känt till dem i ett land som Sverige, där vi har mycket mygg, säger han till SVT.

Immunförsvaret brukar vänja sig

 Vill du njuta av sommaren utan att besväras av mygg? Ett effektivt myggmedel och kläder är det som hjälper bäst.
Vill du njuta av sommaren utan att besväras av mygg? Ett effektivt myggmedel och kläder är det som hjälper bäst. FOTO: TommL

Myggen kläcks på våren och är som mest aktiva kring midsommar vid gryning och skymning. Myggbetten upplevs ofta som större i början av en säsong. Sedan vänjer sig immunförsvaret till viss del och reaktionen blir mindre.

Läs också: Utvalda insektsmedel från Lands webbshop

Därför får du färre myggstick än andra

En tröst kan vara att somliga verkar bli mindre stuckna än andra. Faktum är att det kan skilja sig ganska rejält hur många stick man får. En del människor verkar vara rena myggmagneterna, medan andra tenderar att klara sig lindrigare undan.

Forskare menar att ämnesomsättning och kroppsvärme är två avgörande faktorer för hur attraktiv man blir för myggen. Gravida och även personer som tagit en öl eller två blir ofta extra utsatta. Gravida utsöndrar mer koldioxid – som myggen gillar – och alkohol ökar kroppstemperaturen. Båda sakerna är mumma för myggen!

Så står du ut med myggen – tips och råd

Vad ska du göra då, för att stå ut med myggen?

Enkelt uttryckt är det främst två saker som gäller:

Myggmedel och kläder.

Långärmat och långbyxor och två bra och naturliga myggmedel som de flesta har hemma. Det är det säkraste sättet att stå ut när de blodsugna rackarna är många. En del menar att det är enda sättet.

Om du inte är sugen på att helt skippa utomhusvistelse i sommar finns det en del du kan göra för att stå ut med myggen.

1. Inga starka dofter

Mygg älskar starka dofter! Undvik därför saker som hårsprej, tunga parfymer, kraftigt doftande deodorant och liknande. Dock utan att låta hygienen gå helt utför – svettlukt är nämligen också en riktig myggmagnet.

2. Heltäckande kläder

Skyl dig! Från topp till tå. Det blir svårare för myggen att komma åt. Välj gärna kläder i ljusa kulörer då det finns de som menar att myggen ser mörka färger bättre.

3. Spola kröken

Som nämnde ovan ökar alkohol kroppstemperaturen och gör den som har ett par järn innanför västen till en mer uppskattad måltavla för myggen. Så skippa alkoholen.

4. Myggmedel

Kan inte nog understrykas. Det finns mängder av produkter på marknaden. En del starkare, en del mer väldoftande för människor. Testa dig fram och se vad som funkar bäst för dig.

5. Myggnät

Är det riktigt varmt på kvällen och natten så att du ändå vill ha ett fönster öppet – se till att skaffa ett bra myggnät. Myggen är som mest aktiva från skymning till gryning. Ett bra myggnät i ett öppet fönster ökar chansen till god och ostucken nattsömn för dig.

Läs också: Så bygger du ett insektsfönster

6. Husmorstips: Rök och kaffe

Mygg gillar inte rök, det känner man till. En del forskning visar att de inte gillar kaffe heller. Så kanske kan det vara värt att testa en kombination? Torka kaffesump riktigt torr under folie. Sedan kan du lägga i en skål (eller direkt på folien) och tända på. Som rökelse, ungefär. Myggorna kommer inte att uppskatta det.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen