Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 juni

Så klarar du myggåret 2021 – tips och råd

Gravid eller lite full? Då kommer myggorna att gilla dig extra mycket. Allt pekar på att det blir en riktig myggsommar i år. Land tipsar om smartaste sätten att stå ut med myggplågan.

Allt pekar mot en tuff myggsommar 2021. En sen vår och en varm försommar har gjort att vi förmodligen kommer att få stå ut med en hel del myggor och i stora delar av landet är plågan i full gång. Kombinationen av just fukt och värme är det bästa myggor vet, så förutsättningarna är verkligen på myggens sida den här säsongen.

 Orolig för mygginvasion i sommar? 2021 ser ut att bli det värsta på länge.
Orolig för mygginvasion i sommar? 2021 ser ut att bli det värsta på länge. FOTO: RolfAasa

Vi svenskar är verkligen hejare på att försöka hitta sätt att skydda oss mot myggplågan. När det kommer till att slippa bli stucken av de flygande blodsugarna finns det mängder med tips, trix och knep. En del funkar för somliga, andra inte alls.

Ont om smarta knep mot mygg som funkar

Men något heltäckande skydd för att garanterat få slippa bli stucken verkar inte finnas. Det menar Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, menar att det finns inga superknep mot myggen.

– Det finns inga smarta knep som fungerar. Då hade alla känt till dem i ett land som Sverige, där vi har mycket mygg, säger han till SVT.

 Vill du njuta av sommaren utan att besväras av mygg? Ett effektivt myggmedel och kläder är det som hjälper bäst.
Vill du njuta av sommaren utan att besväras av mygg? Ett effektivt myggmedel och kläder är det som hjälper bäst. FOTO: TommL

På grund av det fuktiga vårväder vi sett i år, och den nuvarande värmen kommer vi snart kunna uppleva fler mygg, i olika delar av landet. Myggen kläcks på våren och är som mest aktiva kring midsommar vid gryning och skymning. Myggbetten upplevs ofta som större i början av en säsong. Sedan vänjer sig immunförsvaret till viss del och reaktionen blir mindre.

Läs också: Utvalda insektsmedel: Skydda dig mot mygg & fästingar – guide

Därför får du färre myggstick än andra

En tröst för somliga kan vara att somliga verkar bli mindre stuckna än andra. Faktum är att det kan skilja sig ganska rejält hur många stick man får. En del människor verkar vara rena myggmagneterna, medans andra tenderar att klara sig lindrigare undan. Forskare menar att ämnesomsättning och kroppsvärme är två avgörande faktorer för hur attraktiv man blir för myggen. Gravida och även personer som tagit en öl eller två blir ofta extra utsatta. Gravida utsöndrar mer koldioxid – som myggen gillar – och alkohol ökar kroppstemperaturen. Båda sakerna är mumma för myggen!

Så står du ut med myggen – tips och råd

Vad ska du göra då, för att stå ut en myggsommar som denna?

Enkelt uttryckt är det egentligen bara två saker som gäller:

Myggmedel och kläder.

Långärmat, långbyxor och ett bra myggmedel. Det är säkraste sättet att stå ut när de blodsugna rackarna är så många. En del menar att det är enda sättet. Om man inte vill tillbringa samtliga årets ljusaste dagar inomhus, såklart. Om du inte är sugen på att helt skippa utomhusvistelse i sommar finns det en del du kan göra för att stå ut med myggen.

1. Inga starka dofter

Mygg älskar starka dofter! Undvik därför saker som hårsprej, tunga parfymer, kraftigt doftande deodorant och liknande. Dock utan att låta hygienen gå helt utför – svettlukt är nämligen också en riktig myggmagnet.

2. Heltäckande kläder

Skyl dig! Från topp till tå. Det blir svårare för myggen att komma åt. Välj gärna kläder i ljusa kulörer då det finns de som menar att myggen ser mörka färger bättre.

3. Spola kröken

Som nämnde ovan ökar alkohol kroppstemperaturen och gör den som har ett par järn innanför västen till en mer uppskattad måltavla för myggen. Så skippa alkoholen.

4. Myggmedel

Kan inte nog understrykas. Det finns mängder av produkter på marknaden. En del starkare, en del mer väldoftande för människor. Testa dig fram och se vad som funkar bäst för dig.

5. Myggnät

Är det riktigt varmt på kvällen och natten så att du ändå vill ha et fönster öppet – se till att skaffa ett bra myggnät. Myggen är som mest aktiva från skymning till gryning. Ett bra myggnät i ett öppet fönster ökar chansen till god och ostucken nattsömn för dig.

6. Rök och kaffe mot mygg

Mygg gillar inte rök, det känner man till. En del forskning visar att de inte gillar kaffe heller. Så kanske kan vara värt att testa en kombination? Torka kaffesump riktigt torr under folie. Sedan kan du lägga i en skål (eller direkt på folien) och tända på. Som rökelse, ungefär. Myggorna kommer inte att uppskatta det.

Läs också: Karin har aldrig blivit myggbiten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen