Så klarar sig naturen i hettan och torkan
Myror och kliande vattenloppor klarar hettan bra. Myggor, fästingar och igelkottar har det svårare. Att träden gulnar i förtid är ingen fara.
Många djur i naturen lider av sommarens hetta och torka. Fästingar och mygg är relativt fåtaliga, och det är väl ingen ledsen för. En del kryp har dock inga problem.
– Myror är duktiga på att hitta mat även nu. De kan gå långt och hitta skadade och döda insekter, spindlar och annat, säger Sibylle Häggqvist, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till Land.
Läs också: Ingen fara för äppelskörden
Getingar och bromsar
Hon berättar att även getingar tycks klara sig bra där de har insekter att jaga. Även bromsar tycks ha en bra sommar.
– Ja, konstigt nog. Jag var i Dalarna nyligen och där var det jättemycket broms. De trivs annars bra i fuktiga miljöer, men de kanske klarar sig med tillfälliga pölar för att få tillgång till fukt, säger Sibylle Häggqvist.
Läs också: Bromsarna fler än vanligt i år – så undviker du att bli biten!
Kliande loppa
Ett djur som trivs förträffligt denna osannolikt varma och torra sommar är den lilla vattenloppan. Det är inte en insekt, utan ett millimeterstort kräftdjur. Vattenloppan kan bli rikligt förekommande i varma vattenmiljöer, alltså typiskt nog badplatser, och det gäller både insjöar och längs östersjökusten.
– Betten kan klia något enormt på människor, men är inte farliga. Det här kallas visst badklåda.
Sibylle Häggqvist tycker sig ha sett ovanligt mycket fjärilar och kan inte riktigt förklara orsaken. Hon spekulerar i att eftersom dagfjärilar vill ha solljus för att flyga, så är fjärilarna helt enkelt oftare på vingarna jämför med en molnigare sommar. Och därmed ser vi fler fjärilar.
– Jag har även sett mycket trollsländor. De gillar värme, då de blir snabbare och rörligare i att flyga och jaga, säger Sibylle Häggqvist.
Läs också: Maten som svalkar
Lövträden blir gula
En sorglig syn är alla lövträd vars blad gulnat och i många fall börjat falla av. Men det är ingen större fara.
– De klarar sig med stor sannolikhet. De har stängt bladens klyvöppningar och går in i vintervila. Det är deras strategi för att överleva, säger Lotta Nordmark på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till Land.
Hon berättar att träden hunnit lagra tillräckligt med energi för att klara sig till nästa år. Lotta Nordmark är mer bekymrad för att örtvegetationen ska torka ut.
– Vissa örter har kanske inte hunnit bilda frön, som ska gro nästa år. Det kan bli en försvagning och delvis förändring, säger hon.
”Naturen är vis”
Växter som tagit plats idag, kan förlora mot andra som klarar torka bättre.
– Men naturen är också vis. I marken finns mycket frön sedan tidigare år, mer än vad som så att säga behövs, och de kan passa på att gro nästa år.
Att placera ut skålar med vatten åt fåglar, igelkottar och insekter är en bra idé. Många små pölar och bäckar har torkat ut. Skålarna kan gärna vara så små att inte fåglarna badar, och bajsar, i dem. På så sätt minskar risk för spridning av sjukdomar, fåglar emellan.
Större vilda djur är det dock svårt att hjälpa, annat än på längre sikt genom att anlägga våtmarker och viltvatten.
Läs också: Fukten ”höjer” temperaturenLäs också: Ge ett törstigt bi vatten – så gör du!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.