Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 juli 2018

Så klickertränar du hunden

Valp eller vuxen hund – det är alltid rätt tid att börja klickerträna! Din hund kommer inte bara lära sig en massa saker. Räkna också med att ni får ett rikare och roligare liv ihop.

 Carolina Sandberg, hundinstruktör och -psykolog, och hunden Sam visar dig hur du klickertränar din egen pälskling!
Carolina Sandberg, hundinstruktör och -psykolog, och hunden Sam visar dig hur du klickertränar din egen pälskling! FOTO: Irmi Persson

Att klickerträna en hund är lätt. Och när den väl förstått att klickljudet är lika med beröm och belöning öppnar sig en värld av möjligheter. Du kan använda klickern för allt från trickinlärning till koppel- och inkallningsträning.

– En klicker är ett väldigt tydligt kommunikationsverktyg. Den låter alltid likadant och betyder alltid samma sak, säger Carolina Sandberg, hundinstruktör och -psykolog.

Att ”klicka in” en hund tar olika lång tid beroende på ras och individ, men ofta går det på en vecka.

Carolinas klickerskola

Börja med att klicka in hunden. Målet är att få den att koppla ihop ljudet från klickern med en belöning.

 En klicker kan se ut på olika sätt och ha lite olika ljud. Den här hänger i ett smart armband som gör den lätt att hålla reda på och komma åt.
En klicker kan se ut på olika sätt och ha lite olika ljud. Den här hänger i ett smart armband som gör den lätt att hålla reda på och komma åt. FOTO: Irmi Persson

1. Ladda med smaskigt godis i tio mycket små bitar och en klicker. Placera dig själv och hunden i en lugn och störningsfri miljö, till exempel hemma i vardagsrummet. Ha godiset lättillgängligt.

2. Fokusera på hunden och tryck på klickern. Direkt när du klickat ger du en godisbit. Upprepa tio gånger. Nu är träningspasset klart, men kör det helst fem gånger om dagen i en vecka så att du bygger upp en hög och stabil förväntan kopplat till klickljudet. Undvik att prata när ni tränar.Läs också: 12 steg till ett lyckat valpköp

Testa på riktigt

Nu kan du prova att träna in ett enkelt beteende med hjälp av klickern, till exempel att sitta på kommando.

 Träna sitt med hjälp av klicker. För en godisbit bakåt över hundens nos så att rumpan automatiskt sjunker ner mot marken. Klicka och belöna så fort det händer. På bilden är Carolina med sin australian shepherd Sam.
Träna sitt med hjälp av klicker. För en godisbit bakåt över hundens nos så att rumpan automatiskt sjunker ner mot marken. Klicka och belöna så fort det händer. På bilden är Carolina med sin australian shepherd Sam. FOTO: Irmi Persson

1. Ha hunden framför dig. För en liten godisbit över nosen och vidare över hjässan. Då kommer hunden att böja huvudet bakåt vilket leder till att rumpan sjunker mot golvet. Precis när det händer klickar och belönar du. Upprepa några gånger tills du ser att hunden förstår.

2. Säg ”sitt” samtidigt som du drar godiset över nosen. Klicka och belöna. Gör om samma sak några gånger innan du tar bort godishanden och enbart säger kommandot. Fortsätt att klicka och belöna. Träna i korta pass så att hunden inte tröttnar. Det är också helt förbjudet att neja, fya och förmana under passen. Klickerträning ska vara 100 procent positiv.

Bygg med target

Att kombinera klickern med en target är smart. Targeten består helt enkelt av din hand och målet är att få hunden att dutta med nosen i handflatan. När den lärt sig det kan du använda det som grund för allt ifrån koppelträning till hälsa fint och inkallning.

1. Lägg små godisbitar i en skål bredvid dig där hunden inte kan nå dem. Håll klickern i den ena handen och ha den andra knuten bakom ryggen. Ta fram handen och visa handflatan. Håll den cirka tio centimeter från hunden och i en bra höjd. Antagligen tittar hunden på handen, vilket ger ett klick och en godis. Försök att belöna precis vid handflatan för att ytterligare förklara att det är den som är det intressanta. Upprepa två-tre gånger. Verkar hunden hänga med går du vidare till nästa steg, annars får ni öva lite till.

 När hunden är inklickad kan du lägga på ett moment till: target. Det går ut på att hunden ska lära sig att dutta med nosen i din handflata när du visar den.
När hunden är inklickad kan du lägga på ett moment till: target. Det går ut på att hunden ska lära sig att dutta med nosen i din handflata när du visar den. FOTO: Irmi Persson

2. Kräv nu att hunden verkligen sätter nosen mot handflatan för att få klick och godis. När den börjar bjuda på beteendet spontant, flytta handflatan: lite uppåt, nedåt och åt sidorna. Det ska bara vara mycket små förflyttningar. Håll på med detta i någon vecka i flera korta pass varje dag.

Förebygg problem

 Target plus klicker kan användas vid koppelträning. Håll fram handflatan då och då under promenaden så att hunden blir upptagen med att nosdutta i stället för att dra i kopplet.
Target plus klicker kan användas vid koppelträning. Håll fram handflatan då och då under promenaden så att hunden blir upptagen med att nosdutta i stället för att dra i kopplet. FOTO: Irmi Persson

3. Nu kan du använda targeten och klickern till inlärning av beteenden som förebygger en rad problem. Till exempel lär hunden sig att inte hoppa om du låter den dutta i handflatan på personen den hälsar på. Du kan också visa handflatan då och då på promenaden för att få hunden att hålla sig intill dig och inte dra i kopplet. Vid inkallning kan du också hålla upp handflatan, det får hunden att komma till dig och inte bara till någonstans i närheten av dig när du ropar på den.

4. När hunden självmant och med stort intresse söker din handflata så fort du visar den behövs inte klickern längre. Läs också: Därför misslyckas du med hundträningen

Träna dig själv

Det är viktigt att vara snabb med klickern och att klicka för precis rätt beteende. Du kan träna upp din tajming på flera sätt, här är två förslag:

1. Förflytta okokta makaroner från en mugg till en annan med ena handen samtidigt som du klickar för varje makaron med den andra. Håll på i en minut och räkna sedan hur många makaroner du flyttat. Kör igen och försök bli snabbare och snabbare.

2. Klickerträna en familjemedlem eller kompis. Bestäm för dig själv vad du vill att personen ska göra, till exempel stå på ett ben eller tända en lampa. Klicka så fort hen gör minsta ansats till rätt beteende. Då får du svart på vitt om du gör rätt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen