Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 juni 2018

Så lätt kan du hjälpa utrotningshotade bin

En tredjedel av de svenska solitärbina är rödlistade och en del av dem riskerar att försvinna helt. Genom att bevara vilda blommor vid vägkanter, diken och bryn kan vi ge dem små oaser.

 Ett solitärbi pollinerar en äppelblomma. Solitärbin är viktiga i alla frukt- och bärodlingar.
Ett solitärbi pollinerar en äppelblomma. Solitärbin är viktiga i alla frukt- och bärodlingar. FOTO: Mats Wilhelm / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå.

Solitärbin är bin som inte lever i bisamhällen eller bikupor, utan ensamma i hålor i marken eller i torr ved. De är viktiga pollinerare, men när de blomrika gräsmarkerna blir allt färre är det svårare för solitärbina att hitta föda. Även deras möjligheter att bygga bo har försämrats.

– Solitärbina är okända för många, men vi vet att de finns i alla frukt- och bärodlingar och att de har betydelse för pollineringen i bland annat jordgubbar, säger Christina Winter, som är hortonom och utbildad journalist med många års erfarenhet av rådgivning till yrkesodlare.

Läs också: Allt surrar av bin på Pias och Helges gård

Jordgubbar växer snabbare

Pollineringen har större betydelse för tillväxt hos jordgubbar än vad man tidigare trott. En riklig pollinering gör att de växer snabbare och väger mer, visar en studie från Lunds universitet.

En jordgubbsblomma kan ha 300 fröämnen och alla måste befruktas för att bäret ska bli välformat.

Enligt Jordbruksverket är det enklaste och mest effektiva sättet att locka solitärbin att erbjuda vilda blommor. Genom att bevara och sköta områden där blommor växer, som vägkanter, diken, fältkanter, bryn och åkerholmar, ökar mängden blommor.

Kända behov

Även genom att så in blommande växter vid sidan av grödorna, på de så kallade kantzonerna och trädorna, kan tillgången på blommande örter ökas.

– När vi lär känna solitärbina och vet vad de behöver kan vi också hjälpa dem att överleva och bli fler, säger Christina Winter, som också skrivit Jordbruksverkets nya broschyr Gynna solitärbin, som informerar om åtgärder som gynnar de vilda bina.

Läs också: Så kan du bjuda ett törstigt bi på vatten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen