Så lockar du fåglar till trädgården – 8 tips
Känns trädgården lite grå och trist? Med några fåglar blir den genast färgglad och livlig. Här är knepen som gör din tomt mer inbjudande för fåglar.
1. Erbjud småfåglarna mat som solrosfrön, äpplen, hampafrön, havre, blå bolltistel, kardvädd, väddklint och röllika. Ogräs som gråbo, maskrosor, tistlar och kardborrar kan få stå kvar i trägårdens utkant under vintern.
Bjud även på bär, till exempel aronia, oxbär, bukettapel, hagtorn, körsbär, rönn och oxel. Tänk på att sorter av exempelvis rönn som har vita eller rosa bär ofta ratas av fåglarna.
2. Buskage och häckar, gärna taggiga, ger småfåglarna lä och platser att bygga bo. Dit kan de dessutom retirera och äta mat i lugn och ro. Har man gott om plats är en friväxande häck det bästa alternativet. Även en klippt häck fungerar bra.
3. Var rädd om stora träd, exempelvis ek och lönn, som ger mycket livsutrymme, insekter och fröer. Äldre träd med grova stammar är särskilt värdefulla.
4. Sätt gärna upp fågelholkar så kan fåglarna använda dem som övernattningsplatser i vinter.
Läs också: Sex myter om fågelmatning
5. Sätt också upp fågelbord och fröautomater som du antingen köper eller bygger själv. De ska hålla maten torr och gärna vara byggd så att maten inte blandas med fåglarnas avföring. Det går också bra att stryka ut smör direkt på en trädstam eller hänga upp fett från julskinkan i ett nät. Se också till att det finns vatten. Om det är kallt kan du ta ljummet vatten och lägga i en träbit, då fryser det långsammare.
Placera fågelbordet eller mataren nära buskage, undvik däremot ett allt för tätt buskage, där katter kan ligga och lura.
6. Skaffa husdjur som höns och getter som trampar runt och gör miljön mer varierad och skapar rum för växter, insekter och därmed fler fåglar.
Att tänka på till sommaren:
7. Det är brist på småvatten, både för fåglar, groddjur och insekter. Anlägg därför en damm om du har plats.
8. Låt en del av gräsmattan få utvecklas till äng där vilda växter får plats, det gynnar insektslivet. Även fåglar som i första hand är fröätare föder upp sina ungar med insekter.