Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 september 2016

Så lockar experten fåglar till trädgården - dags att plantera nu!

Träd är nummer ett för dig som vill locka småfåglar till din trädgård. Buskar är nummer två. Nu är bästa tiden att plantera.

Bild 1/2
Bild 2/2

Gillar du fåglar? Du är inte ensam. Att till exempel ha sjungande fåglar runt knuten på våren är underbart. Men hur göra för att få dem att trivas hemma i trädgården? Längst ned i denna artikel hittar du 15 bra tips på träd och buskar att plantera nu i höst.

Eva Stenvång Lindqvist bor i ett vackert gammalt tvåvånings flerfamiljshus i Gustavsberg på Värmdö. En gång i tiden var det personalbostäder åt anställda på ortens porslinsfabrik.

Utanför sin gavellägenhet i markplan har Eva en egen plätt som hon gjort trädgård av. Vi pratar 50 kvadratmeter här, max. Men plätten är inte för liten för att göras fågelvänlig, om nu någon trodde det.

– Jag har hört en del säga att de har så liten trädgård att det inte är någon idé att försöka göra något för fåglarna, säger Eva som har en helt motsatt inställning.

Eva Stenvång Lindqvist har skrivit böcker både om fåglar och om trädgård. Foto: HÅKAN STEEN
Eva Stenvång Lindqvist har skrivit böcker både om fåglar och om trädgård. Foto: HÅKAN STEEN

Ett av hennes stora intressen är just fåglar och trädgård, vilket hon kombinerat i en av sina böcker. Tillsammans med Niklas Aronsson har hon skrivit Fåglarnas trädgård (Sveriges ornitologiska förening 2013).

– Många tror att matning och holkar är det viktigaste, men nummer ett är faktiskt hur trädgården är planerad. Det viktigaste är att värna om träden. Ta inte ner dem. De är så otroligt viktiga för fåglarna som utkikspunkter, boendemiljö och skafferi i form av insekter, säger hon.

Hon pekar på två ganska stora ekar och en mindre, inte långt från huset, och förklarar att de effektivt drar dit fåglar. Och varför inte se till att ha ännu fler träd?

– Även om man har den allra minsta lilla trädgård, så kan man sätta ett träd. Jag vill bjuda fåglarna på ett till, så jag ska sätta en bukettapel också för att få det ännu litet lummigare. Den ger dessutom bär, säger Eva.

Buskar är viktiga på samma sätt som träd. Här kan fåglarna både söka skydd och hålla koll på omgivningen.– Det är bra att fösa ihop buskarna. Hellre tre tillsammans än på tre olika ställen. Det sparar också utrymme i en liten trädgård, säger Eva.

Hon tipsar också om att plantera en häck, gärna en som ger fåglarna mat. Syren ger frukter till bland annat domherrar. Andra förslag är häggmispel, slånaronia och tuja.

– Och att plantera såväl häckar som buskar och träd är bäst på hösten, bara inte tjälen kommit, påpekar hon.

När det gäller buskar och häckar kan vinterns fågelmatning planeras så här års.– När man planterar buskar kan man lumma in fågelmatningen. Fåglarna vill ha nära till skydd. Fågelbordet ska inte stå på en ensam stolpe mitt ute på en stor gräsmatta. Lumma in den eller flytta den, säger Eva.

Alla fåglar vill ha vatten. I detta uppställda fat behöver fåglarna inte vara rädda för katter. Foto: HÅKAN STEEN
Alla fåglar vill ha vatten. I detta uppställda fat behöver fåglarna inte vara rädda för katter. Foto: HÅKAN STEEN

Vatten är också väldigt viktigt, särskilt när det varit torrt länge. Fåglar vill både dricka och bada. Även på vintern vill de ha vatten att dricka.

– Är man den som tillhandahåller vatten i trakten, så får man många fågelgäster. Och man behöver absolut inte gräva en damm. Att sätta ut ett vackert fat eller en gammal långpanna med vatten fungerar också utmärkt.

En bekant till henne har grävt ner en gammal parabolantenn och planterat växter runt.

Placeringen av vattnet är viktig. Det måste vara nära till skydd för fåglarna. Eva har grävt ned ett stort fat i ett hörn av trädgården, nära en syrenhäck, och satt blommor kring.

– Har man problem med katter, kan man hänga upp vattenfat i träd eller stäl– a på en stolpe.

Själv bjuder hon på kattsäkert vatten i form av ett gammalt tvättfat på ett runt litet bord på sin altan. Båda fågelbaden har försetts med stenar som bildar öar, varifrån fåglarna lätt kommer åt vattnet.

Slutligen tipsar Eva om att till våren plantera fjärilsväxter i stora krukor, till exempel lavendel som gärna blommar ända in på hösten. De drar till sig insekter, som i sin tur drar till sig fåglar. En del växter ger frön och då ska förstås fröställningarna stå kvar efter blomning.

– Just i en liten trädgård är det bra att plantera i stora krukor. Ska man bjuda till grillkväll, är det bara att tillfälligt flytta krukorna åt sidan, säger Eva.

 

Plantera åt fåglarna i höst

Träd, buskar och häckväxter ger skydd, utsikt och mat. Följande finns som E-plantor, vilket betyder att de odlats fram för ett svenskt klimat:

Rönn (ger populära bär för sidensvansar och trastar)

Oxel (träd med bär)

Häckoxel (häckväxt med bär)

Fågelbär (träd med saftiga bär, vars kärnor stenknäcken gillar)

Hagtorn (träd, buske eller häck med bär)

Slån (häck med bär)

Hägg (träd med bär)

Fläder (träd, buske med bär)

Bukettapel (träd och buske med bär)

Bärhäggmispel (buske, häckväxt med bär)

Slånaronia (buske, häckväxt med bär)

Häckberberis (tät häckväxt med bär)

Liguster (buske, häckväxt med bär)

Syren (buske, häckväxt med bär/frukter)

Vresroshybrider m fl rosväxter (buske, häckväxt med nypon)

Tuja (häckväxt som ger gott skydd och mat)

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen