Så matar du djuren när snön ligger djup
Mot slutet av vintern behöver rådjur och annat vilt hjälp. Jägareförbundets Fredrik Widemo berättar hur du ska göra om du vill ge dem mat.
När vintern blir hård med kyla eller djup snö är vi många som känner medlidande med djuren i naturen. Hur klarar de sig? Behöver de hjälp?
– Harar, älg och även kronvilt klarar sig. De kan äta det som sticker upp över snön. Men rådjur är dåligt anpassade till djup snö, särskilt om det är skare, säger Fredrik Widemo, som är naturvårdsstrateg på Svenska Jägareförbundet.
I andra hand nämner Fredrik Widemo dovhjort, som också är dåligt anpassad till bistert vinterklimat med mycket snö. Han påpekar också att just slutet på vintern ofta är svårast för djuren, även om det då skulle vara mildare än under midvintern.
– Klövvilt lagrar fett under sommaren, som sedan ska klara dem genom vintern. Slutet av vintern blir nålsögat.
Ensilage är perfekt
Fredrik Widemo rekommenderar framför allt ensilage för den som vill stödutfodra rådjur. Det ska vara ensilage med klöver i, och inte bara gräs för det äter inte rådjuren naturligt. Sedan är det bra om ensilaget är fuktigt, för de behöver vatten.
Ett foderalternativ, som är lätt att använda, är pellets och pelletsautomat. Havrekross och vetekross är också bra, liksom kasserade äpplen och grönsaker som man kan få från matvaruaffärer. Broccoli och kål ska dock undvikas. Förbjudet är att lägga ut matrester och över huvud taget processade livsmedel.
Undvik råttor
Det finns en del åsikter om att stödutfodring av såväl däggdjur som fåglar, riskerar att dra till sig råttor. Detta kan förstås vara ett problem i eller nära tätorter.
– Ensilage drar inte råttor. Och om man sätter en pelletsautomat på en slät björkstam kommer inte råttor åt den, säger Fredrik Widemo.
Ett annat djur som det finns mycket åsikter om är vildsvin. De får problem att hitta föda i naturen om det är hård tjäle, eftersom de bökar mycket i det översta jordlagret. En del tycker att vildsvin inte ska utfodras, bland annat för att de kan ställa till skada i odlingar.
Fredrik Widemos och Jägareförbundets inställning är i det fallet att viltstammar bör beskattas genom jakt och inte genom svält. Han säger också att det hursomhelst är markägaren som bestämmer om utfodring.
Det är aldrig för sent att börja
(Källa: jagareforbundet.se)