Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 januari

Så matar du fåglar trots stigande priser

Att mata fåglar på vintern är en älskad syssla. Cristina och Ulf i Luleå fortsätter för fullt trots att fågelfrön ökat i pris. De tipsar om hur du matar billigt.

 Ulf Jonsson brukar borra fast lite ryggspäck från gris på en trädstam. Det brukar bland annat talgoxen uppskatta.
Ulf Jonsson brukar borra fast lite ryggspäck från gris på en trädstam. Det brukar bland annat talgoxen uppskatta. FOTO: joakim nordlund

I kustbyn Gussö utanför Luleå bor paret Cristina Casplin och Ulf Jonsson. De är båda pensionärer, och fågelskådning och fotografering av fåglarna är ett gemensamt intresse.

På tomten runt deras lilla boningshus har de fem olika matplatser och där är full aktivitet. Vid ett av matställena samsas bland annat talgoxar, pilfinkar, svartmesar, nötskrikor, nötväckor, större hackspettar, blåmesar och talltitor om plats.

Dags för mat!

– Innan vi börjar mata på hösten händer det att fåglarna pickar på fönsterblecket. Som för att säga ”hallå, nu är det dags att komma med lite mat”, säger Cristina och skrattar.

Läs också: Ska man mata med bröd?

 Talltitan trivs i skogen och tar gärna för sig vid fågelmatningar.
Talltitan trivs i skogen och tar gärna för sig vid fågelmatningar. FOTO: joakim nordlund

Priserna på livsmedel har stigit och många tvingas kanske att ta en extra titt på prislappen. Det här gäller även alla som värnar om småfåglarna, för där har priset på fågelmat näst intill dubblerats jämfört med i fjol.

– Ja, det är en väsentlig skillnad. Det var ju inte billigt innan och nu är det ännu kostsammare. Men vi försöker ändå att bjuda fåglarna på bra käk, säger Cristina.

Byggt fotogömsle

Ulf hämtar en stor bit ryggspäck som han hugger upp i bitar. De kastar han på ett matbord som ligger alldeles intill ett fotogömsle som de också har byggt. Det är ett komplement till de frön och nötter som de annars matar med.

– Det här är ett billigt alternativ. Titta här, säger han och visar en trädstam där han skruvat fast en bit späck.

– Det här tycker bland annat talgoxen om. De brukar sitta här och picka, säger han.

Läs också: Krans som fåglarna gillar

 Cristina och Ulf lägger ut hackat ryggspäck. Det är billiga och energirik fågelmat som mesar och hackspettar tycker om.
Cristina och Ulf lägger ut hackat ryggspäck. Det är billiga och energirik fågelmat som mesar och hackspettar tycker om. FOTO: joakim nordlund

Han berättar också att det finns speciella margarinhållare där man kan sätta ett helt block. Den som vill komma undan extra billigt kan också prata med någon av de lokala livsmedelsaffärerna och kanske få sådant där datum har passerats.

– Vi har också en kompis som får en massa äpplen. Vi brukar då hämta hit någon låda med fallfrukt och så delar vi upp allt i små bitar, alternativt att vi halverar varje äpple och fäster halvorna på grenarna. Det brukar vara populärt, berättar han.

Äter ur handen

Vi tittar på några talltitor som hittat fram till ett av borden.

– Talltitorna kan man få att äta direkt ur handen. De kan också sitta kvar och äta en stund. Och det är likadant med svartmesarna, berättar Cristina.

Ulf och Cristina är aktiva i den ornitologiska föreningen Strandskatorna.

– Vi försöker ju bidra med mat också på de olika matningar som föreningen har, säger Ulf.

När priserna stiger tvingas fågelvänner använda fantasin och tänka ett extra varv. Vissa tar till exempel vara på revbenen eller andra delar från älgslakten och hänger upp.

Läs också: Tål fåglarna salt?

Tips på billig fågelmat

  • Ryggspäck från gris. Köps från slakteri eller livsmedelsbutik. Räcker länge. Gillas av mesar och hackspettar.
  • Äpplen. Skär upp i bitar eller halvera och fäst på grenar i träden.
  • Egna talgbollar. Smält margarin och kokosfett och blanda i frön, russin, havregryn. Låt stelna i till exempel muffinsformar och stoppa i talgbollshållare.
  • Margarin. Enklast att smeta direkt på trädstammar. Man kan också göra en träram att hänga upp, lagom stor för ett halvkilo margarin. Fråga i din butik efter margarin där datum har gått ut.

Andra tips för den som vill mata

Cristina och Ulf ger rådet att välja en bra plats och börja litet och se om fåglar hittar dit och om de gillar det de får.

De har också satt upp små granar vid en av matningarna. Träden ger fåglarna skydd. De vill ha någonstans att gömma sig och känna sig trygga intill matplatsen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen