Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 augusti 2018

Så påverkas skogens djur av bränderna

Även djurlivet blir hårt drabbat när skogsbränderna rasar.

Chansen för ett djur att klara sig beror på hur bra det är på att förflytta sig.

 Älgen klarar sig ganska bra när det brinner. Den kan springa både snabbt och långt från lågorna.
Älgen klarar sig ganska bra när det brinner. Den kan springa både snabbt och långt från lågorna. FOTO: IBL

Under juli månad har stora delar av Sverige drabbats av skogsbränder. Och det är inte bara räddningstjänsten och skogsägarna som haft och har det tufft. Bränderna påverkar också djurlivet i stor omfattning.

Ju större desto bättre

Hur stor chans ett djur har att fly undan en skogsbrand beror framför allt på hur bra det kan förflytta sig. Ett rådjur eller vildsvin klarar sig till exempel bättre än kräldjur, sorkar och insekter som inte är lika snabba. Många smådjur kryper ner i hålor och gångar, men eftersom det blir så pass varmt stryker många med.

– Det beror troligen på hur stora bränderna är, men generellt klarar de större djuren sig bättre, de kan ju förflytta sig både snabbare och springa längre sträckor. Fåglar klarar sig också bra, säger Sibylle Häggqvist, jourhavande biolog på Naturhistoriska museet.

Djuren flydde undan tidigt

Johan Szymanski, räddningschef på Mora Brandkår, har i tre veckor basat för släckningsarbetet i Tränglset i Dalarna:

– Vi har inte träffat på några djur som är brandskadade på något vis, däremot har vi sett många djur i rörelse på vägar och runt brandhärdarna som älg, björn och andra djur. Jag har faktiskt ingen erfarenhet av att man någonsin rapporterat att man sett djur som blivit skadade av brand eller rök. De är nog rätt känsliga för rök och håller sig undan. Förmodligen har de något nedärvt beteende som skyddar dem.

Läs också: Eldningsförbudet gäller fortfarande

Brandrök lockar insekter

Men även om de flesta djur känner av brandröken och flyr undan, så finns även de som istället letar efter brandområden.

– Det finns en del insekter som söker sig till brandröken för att hitta en partner att para sig med. De kan flyga ganska långa sträckor för att ta sig till en plats, säger Sibylle Häggqvist.

 Naturen återhämtningskraft är stark. Två dagar efter att regnet förr syntes gröna grässtrån i allt det svarta.
Naturen återhämtningskraft är stark. Två dagar efter att regnet förr syntes gröna grässtrån i allt det svarta. FOTO: IBL

Vissa växter gynnas av branden

Även växtlivet kan få ett uppsving i brandens efterdyningar. Då stimuleras gröningen och en föryngring av skogslandskapet gör att växter får möjlighet att breda ut sig i nya livsmiljöer.

– Bränderna öppnar ju upp landskapet. En del fröer ligger bara och väntar på det rätta tillfället; att det ska bli öppet så de kan gro. Vissa växtarter behöver till och med den här värmen för att börja växa.

Johan Szymanski såg redan efter några dagar att det hade börjat gro i förödelsen.

– I förrgår såg jag gröna grässtrån i allt det svarta – det hade börjat växa direkt efter att det hade kommit lite regn. Fantastiskt, man kan inte tro att det går så snabbt, säger han.

Läs också: Naturen slår sakta ut i blom efter branden

Kan bli bråk om reviret

Hur lång tid kan det ta innan djuren återvänder till sitt område?

– Det är lite svårt att säga, men växterna måste komma igång först. Annars kommer inga växtätare dit, och då kommer heller inga rovdjur. Har allt brunnit ner till stenen och förstört frölagret kommer det ta lång tid. Men om träden har klarat sig någorlunda, till exempel om de stått på blöta områden, kan en återhämtning ske ganska snabbt, säger Sibylle Häggqvist.

Hur klarar sig djuren under tiden deras gamla område växer till sig?

– De får hitta någon annanstans att etablera sig. Det kan uppstå bråk om revir, men de är ganska rörliga så det finns säkert plats för alla ändå.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen