Så räddar du igelkotten från majbrasan – 9 tips för en säker valborgseldning
Under Valborg passar många på att rensa i trädgården och göra upp brasor. Men bland rishögarna kan det finnas igelkottar, som riskerar att brinna inne. Här är några råd till dig som ska göra upp egen eld.
1. Leta igelkottar
Någon hemma? Kolla i brasan innan du tänder på. Igelkottar finns inte bara på landet utan också i staden. Vid cirka nio plusgrader brukar de vakna upp från vintervilan och röra på sig, men vid kallare temperaturer ligger de stilla i ris- eller lövhögar och sover. Vänd på högen innan du eldar och se till så att ingen kotte brinner inne.
2. Tänk på miljön
Grenar, kvistar, rishögar och vanligt trädgårdsavfall går utmärkt att elda. Undvik miljöfarligt avfall som bildäck, madrasser, plast, impregnerat virke med mera.
3. Håll avståndet
Välj en lämplig plats för brasan, 50 meter från byggnader eller elledningar brukar vara ett bra riktmärke. Underlag som grus eller naturjord är att föredra. Håll dig helst borta från asfalt, stenhällar och gräsmattor.
4. Undvik bensin
Bensin ångar av snabbt och när gasen antänds kan branden få ett explosionsartat förlopp, låt därför bli bensin och andra lättflyktiga brännbara vätskor. Tänd istället brasan med trä/näverlunta, tändvätska eller diesel.
5. Kolla brandrisknivån
Torrt eller blåsigt? Då kan det vara en bra idé att ställa in brasan och ta plats framför kaminen.
6. Utse ansvarig
Elden ska alltid bevakas av minst en person. Utse någon som ansvarar för utbyggnaden av brasan, eldningen och släckningen.
7. Ha tillgång till släckmaterial
Vattenkannor, hinkar med vatten eller trädgårdsslang kan vara bra att ha i närheten.
8. Släck ordentligt
Städa bort obränt material och aska och täck över platsen med jord eller vatten.
9. Anmäl din brasa
Det finns inget lagkrav på att du ska anmäla mindre brasor, men det kan ändå vara bra att underrätta räddningstjänsten om att du eldar.
Ring direkt till 112 om du tappar kontroll över brasan.