Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 juni 2019

Så rensar du bort aspluddet som börjat gro

Det har knappast undgått någon, det vita aspluddet som har flugit runt i luften och lagt sig som snö på marken de senaste veckorna. Men när fröna nu har börjat lägga sig och gro i många trädgårdar ställer de till problem.

 Så här ser aspfröna ut när de har börjat gro i rabatterna.
Så här ser aspfröna ut när de har börjat gro i rabatterna. FOTO: Pia Holmberg

Förra årets extremvärme ledde till ett rekordår för aspblomningen i år. Aspfröna syntes i ovanligt stora mängder och nu har fröna börjat gro på marken – såväl i skogen som i trädgårdar. På bar och fuktig jord har aspfröna nämligen den bästa förutsättningen att gro. Kanske har du redan märkt att små, små gröna blad har poppat upp i rabatterna? Det är aspfröna!

– Som ett brev på posten kommer nu ogräset i krukorna. Vi har fått en hel del reklamationer på att det är ogräs i jorden, men det är alltså aspfrön som kommit utifrån och börjat gro, säger Pia Holmberg, trädgårds- och produktspecialist på Hasselfors Garden.

Läs också: Vi förklarar: Det här är det vita aspluddet i luften

Bli av med aspgroddarna

 För att bli av med aspgroddarna gäller det att rensa bort dem innan de får större rötter.
För att bli av med aspgroddarna gäller det att rensa bort dem innan de får större rötter. FOTO: Pia Holmberg

Hemma i trädgården kan asparna vara oönskade, och den som inte vill låta dem växa behöver agera snabbt för att undvika problem.

– Det bästa är att ta dem när de är så små. Ta en hacka och riv runt i jordytan så lossnar de och torkar ut. Då är de inget större problem. Hos yrkesodlarna kan det däremot bli ett jättejobb, säger Pia Holmberg.

Snabbväxande träd

Aspen är ett snabbväxande träd som blir uppåt 40 centimeter på en säsong under trivsamma förhållanden.

– Asp är kanske inte det trädslaget som man normalt planterar. Det är ett skogsträd som ofta är det första som kommer upp efter att man har huggit ner skogen. Samtidigt är det ett uppskattat träslag, säger Pia Holmberg.

Läs också: Blommor som lockar bin och fjärilar

Plantera om

Den som är intresserad av att ta vara på aspfröna kan låta det gro och plantera om i en kruka eller rabatt. Efter några säsonger har du aspträd i trädgården!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen