Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 februari 2019

Så ser snöläget ut inför sportlovet 2019

Trots varmt väder räcker fjällens snö åt sportlovsfirarna – i alla fall i år. Men i framtiden gäller det att åka långt norrut för att vara säker.

 Syterdalen långt upp i Lappland kommer säkert fortsätta att vara snösäker på vintern. Men längre söderut blir det mer osäkert.
Syterdalen långt upp i Lappland kommer säkert fortsätta att vara snösäker på vintern. Men längre söderut blir det mer osäkert. FOTO: Håkan Steen

Alpina VM i Åre hade nyligen stora problem med varmt väder. Pisterna spolades och saltades för att underlaget skulle bli någorlunda åkbart, och flera länder var kritiska till att ha ett stort mästerskap under så milda och osäkra väderförhållanden.

Var detta onormalt varmt fjällväder, meteorolog Sverker Hellström på SMHI?

– Ja, det får man nog säga. Vi hade ju till och med flera värmerekord för februari.

Värmerekord på flera platser

Han berättar att Ljusnedal i Härjedalen hade plus 9,9 den 15 februari och slog februarirekordet från 1961 på 9,7 grader. Hemavan i Lappland hade plus 8,3 den 16 februari och slog det gamla rekordet från 1926 rejält, det var på 6,5 grader.

Hur ser det ut nu i sportlovstider för den som vill till fjällen och åka skidor?

– Nu får vi tillfälligt lite torrare och kallare väder, men från helgen och åtminstone i början av nästa vecka blir det mildväder i hela landet igen och flera plusgrader i fjällkedjan.

Snö i norr

Han säger att i slutet av nästa vecka ser det ut att bli något under noll och då ska sportlovsfirare i fjälltrakter kunna slippa slask igen.

Och hur är det med snötillgången?

– Från Dalafjällen och norrut finns det ganska ordentligt med snö, även i resten av Norrland utom i södra delen. Det finns alltså en del marginal, men snön sjunker förstås ihop med plusgraderna.

Vad kan sugna skidåkare räkna med under framtida sportlov, med tanke på att klimatet ser ut att bli allt varmare?

– I Lapplandsfjällen, framför allt norra Lapplandsfjällen, kommer det nog inte bli någon större förändring i snömängd framöver. Där kommer det i snitt att fortsätta att vara minusgrader på vintern. Men det blir vanligare med perioder av mildväder.

I resten av Sverige sjunker sannolikheten för pålitligt snötäcke på vintern alltmer, ju längre söderut och ju lägre terrängen är.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen