Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 17 augusti 2018

Så ser Sveriges landskap ut efter torkan

Satellitbilderna över ett brunbränt Sverige är dystra.

– Det blir så ohyggligt tydligt när man ser att marker som borde vara gröna är torra och brunbrända nu, säger Tobias Edman på Rymdstyrelsen, till Land Lantbruk.

De färska satellitbilderna jämförs med bilder från sommaren i fjol för att synliggöra den otroliga skada som årets extremvärme har orsakat för de svenska landskapen. Tobias Edman, som är ansvarig för innovation och samhällsnytta på Rymdstyrelsen, har studerat många satellitbilder men aldrig sett något liknande.

– Jag hoppas bara på regn, snart! Jag förstår att lantbrukarna har en jättesvår, besvärlig situation. Det måste vara tufft. Det är jättetorrt. Jag kan se golfbanor och betesmarker som jag känner till som brukar var gröna och de är bruna. Det här påminner mer om prärievegetation, säger han till Land Lantbruk.

Läs också: Experten svarar: Så går det med svampen efter torkan

Lika torrt i augusti

Bilderna är från EU:s satellitprogram som dagligen levererar bilder över mark och vatten för att kunna följa exempelvis växtlighet och algblomning. Rymdstyrelsen har lagt ihop en rad bilder från juli för att få bort moln, men fotografierna visar jordens verkliga färger.

Och de senaste bilderna för augusti ser ungefär likadana ut.

– Det har varit en väldigt, väldigt ovanlig sommar. Bilderna visar hur extrem den har varit, säger Katarina Stensen, hydrolog på SMHI.

Läs också: Forskare förutspår extremvärme närmaste fem åren

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen