Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 mars

Så ska konstgräsplaner sluta sprida plast till haven

Fotbollsplaner med konstgräs sprider massor av mikroplast som skadar livet i haven. Nu uppmanar Naturvårdsverket alla ansvariga att samla upp planernas små partiklar.

FOTO: IBL

En undersökning från 2016 av IVL Svenska Miljöinstitutet visar att konstgräsplaner är den näst största källan till mikroplast i haven. Då handlade det om cirka 2 000 ton gummigranulat som spreds varje år från Sveriges drygt 1 300 konstgräsplaner.

Bara vägtrafiken släpper ut mer, nämligen cirka fem gånger så mycket som konstgräsplanerna. Dessa utsläpp beror i första hand på däckslitage.

Läs också: Svenskt trä kan ersätta plastpåsar

Mikroplast hamnar i fiskar

Enligt Naturvårdsverket är den typ av gummigranulat som används i konstgräsplaner så små, 2-3 mm, att de räknas som mikroplast när de sprids till miljön och så småningom hamnar i havet.

Fiskar och andra havslevande djur får i sig dessa små partiklar i tron att det är föda. Partiklarna bryts inte ner i matsmältningsorganen, utan orsakar stora problem för organismen.

Forskare misstänker också att plastpartiklarna kan knyta till sig miljögifter. Detta drabbar både de djur som råkar äta dem och individer som står högre upp i näringskedjan, till slut människan.

Läs också: Kläder som sprider plast

En plan mot mikroplasten

Naturvårdsverket har nu tagit fram en vägledning till alla som ansvarar för skötsel av konstgräsplaner.

Till exempel bör den som sköter en konstgräsplan ordna särskilda ytor för bortplogad snö på så att granulat inte kan nå vattendrag. I stället ska det samlas upp och läggas tillbaka på planen eller skickas till avfallshantering.

Ett annat sätt är att skapa särskilda platser där spelare kan borsta av sig så att granulat kan samlas upp.

Naturvårdsverket rekommenderar nu alla som ansvarar för underhåll och skötsel av en konstgräsplan att ta fram en plan för att minska miljöpåverkan.

Källor: Naturvårdsverket, havet.nu, IVL Svenska Miljöinstitutet

Läs också: Bort med mikroplast ur badrumsskåpet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen