Så tränar du bort hundens ovanor
En hund som gör utfall, drar i kopplet eller välter omkull gästerna är inte så kul. Men ge inte upp, beteendena går att träna bort. Hundpsykologen Carina Persson berättar hur.
Använd belöningar och fokusera på vad du vill att hunden ska göra. Det är de två viktigaste sakerna att ha i huvudet när du börjar träna.
– Att lägga förbud är sällan en bra inlärningsmodell. Vill du att hunden inte ska skälla? Bestäm dig för vad den ska göra i stället och var tydlig med det, säger Carina.
Belöna hunden
Grunden i all hundträning är ett bra belöningssystem. Det bygger på att du kan erbjuda flera olika belöningar, att hunden har en positiv förväntan och att den kan ta belöningar i många olika sammanhang. Sitter allt det har du ett jättebra verktyg att styra hunden med.
– Fundera noga över vad en bra belöning är för just din hund. Godis funkar oftast men det kan även vara att få hälsa, leka eller gå lös. Skifta belöning ibland och använd dem smart för att förstärka rätt beteende. Släpp till exempel inte ut en hund som krafsar på dörren, vänta tills den slutat.
Läs också: Hund i bil – reglerna som gäller
Träna lugnt först
Börja träna upp hundens belöningsfokus i lugna miljöer. Lägg gradvis på mer och mer störningar. Målet är att belöningarna ska fungera även i skarpa situationer.
Lär hunden att förknippa belöningen med ett positivt ord. Säg till exempel Bus eller Gott beroende på vad du erbjuder. Senare kan du använda det för att styra in hunden mot dig själv. Det funkar mycket bättre än att ryta Nej.
5 hundovanor som går att jobba bort
1. Hunden gör utfall vid möten
Många hundar har svårt att lägga band på sig vid möten med andra hundar, cyklister, joggare och så vidare. Var snabb och avled hunden i tid.
Ofta märks en temposänkning eller stopp innan hunden gör ett utfall. Då gäller det att vara snabb och avleda. Hojta genast Gott och låt hunden smågnaga på en köttbulle i din knutna hand eller på en öppnad skinkosttub tills mötet är över. Lek med favoritleksaken kan också funka.
Tjoa lämpligt belöningsord och locka med dig hunden bort från det som triggar utfall. Även här är tajmningen a och o. Använd leksak eller godis.
Om du sitter någonstans med din hund, prova ”Ryggsäcken”. Träna först in övningen i oproblematiska situationer. Genom att sätta dig på huk med hunden sittande mellan dina ben och händerna över dess bröstkorg, signalerar du att det är dags att varva ner. Säg inget. Belöna när hunden slappnar av.
2. Hunden slutar inte skälla
Det finns många skäl till varför hundar skäller. Belöna inte beteendet omedvetet.
I första hand, nonchalera hunden när den skäller. Gå din väg eller låtsas vara upptagen – läs en tidning till exempel. Att bara stelt titta bort funkar oftast inte.
Träna hunden att sitta bredvid dig i förebyggande syfte. Börja enkelt hemma. Hjälp hunden genom att lägga dess fäll vid din sida. Belöna när den sätter sig på fällen.
Ge generellt belöningar vid sidan, inte framifrån. Stick också till hunden godis när den spontant håller sig bredvid dig. En hund som sitter vid din sida har inte lika nära till skällande.
3. Hunden drar i kopplet
Fokusera på när hunden gör rätt.
Om hunden går fint eller tittar upp på dig utan att du påkallat uppmärksamhet, ge genast godis/beröm.
Stoppa ofta. Visa en belöning, dra bort den och stanna till. Stannar hunden inom kopplets längd får den belöningen. Det här skapar en förväntning på dina stopp.
Byt riktning och tempo ofta. Belöna när hunden hänger med.
Släpp inte fram hunden till saker när den drar. Invänta att kopplet slakar. Häng sedan på så att kopplet inte spänns.
4. Hunden vaktar föremål
Ta inte det hunden vaktar. Skapa förtroende i stället.
När hunden gripit något, gå förbi, kasta till den en jättegod godbit och fortsätt gå. När du gjort det ett par gånger, gör om samma sak fast på lite närmare håll. Gå sedan fram och ge hunden godis direkt. Gå därifrån.
Satsa på byteshandel. Ge en godis så att hunden släpper saken. Ge sedan tillbaka saken. Så småningom kan du behålla den.
Vaktar hunden ett visst föremål extra mycket, undvik att ge det.
5. Hunden hoppar på folk
Undvik att ge hunden uppmärksamhet när den hoppar.
Gillar din hund att bära, ge den något att ha i munnen. Då håller den sig oftast med tassarna på golvet och man kan passa på att hälsa/klappa. Nonchalera hunden om den släpper saken.
Vänd ryggen till tills hunden slutar hoppa.
Låt inte hunden komma fram och hälsa förrän den är lugn.
Undvik att försöka få ner hunden med hjälp av händerna. Det får oftast motsatt effekt.
Visa en belöning för hunden innan den börjat hoppa. Dra bort och låt hunden gå fram och hälsa. Så fort den vänder sig en aning bort från personen belönar du.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.