Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 september 2019

Så vet du om du har blivit svampförgiftad

Rädslan för att få i sig en giftsvamp kan få många att stanna hemma från svampskogen. Men bara du lär dig att skilja på sorterna och är noga i rensningen behöver du inte vara orolig. Vi tar hjälp av Giftinformationscentralen för att reda ut vad som händer vid en svampförgiftning.

 Vit flugsvamp, Amanita virosa, kan i värsta fall misstas för en champinjon – och är dödlig!
Vit flugsvamp, Amanita virosa, kan i värsta fall misstas för en champinjon – och är dödlig! FOTO: iStock

Det vanligaste larmet som Giftinformationscentralen får in gäller matförgiftning. Eftersom många svampar, även de ätliga, är hårdsmälta och lätt angrips av bakterier kan de irritera mag-tarmkanalen.

– Det handlar ofta om att man inte har hanterat dem rätt. Strävsoppar, till exempel, ska vara i stekpannan i 20-25 minuter. Om man äter dem råa eller dåligt stekta kan man må jättedåligt. Man ska tillaga svamparna direkt och hantera dem som färskt kött. Det är ett känsligt livsmedel, säger Anna Myrnäs.

Symtom på svampförgiftning

 Panterflugsvamp, Amanita pantherina, stör nervsystemet.
Panterflugsvamp, Amanita pantherina, stör nervsystemet. FOTO: iStock

Det som skiljer en vanlig matförgiftning mot en allvarlig förgiftning är att symtomen kommer direkt.

– Får du magbesvär ganska snart efter du har ätit handlar det för det mesta om att du har ätit en svamp som magen inte tål. Men om du äter din middag och sedan tolv timmar senare börjar få riktigt svåra symtom, alltså riktigt ont i magen, vattenuttunnande diarré och många kräkningar, då handlar det förmodligen om förgiftning av vit eller lömsk flugsvamp, säger Anna Myrnäs.

Läs också: Ovanliga svampen Suillus asiaticus hittad i Sverige

Om du misstänker förgiftning

Vid misstanke om svampförgiftning ska du ringa 112 och be att få prata med Giftinformationscentralen. Om du har kvar svamprens eller har foto på den svamp du ätit kan det underlätta identifieringen av svampen. Det gör att läkarna har bättre chans att bedöma vilket motgift som kan behöva sättas in.

– Beroende på hur känslig man är och hur stor dos man har fått i sig så får man två olika sorters motgift. Många får också dricka medicinskt kol. Om man märker att man fått i sig giftsvamp tidigt, kanske innan symtomen kommer, då kan man bli magpumpad, säger Anna Myrnäs.

Olika giftverkan

Det finns några olika sorters giftverkan att ha koll på:

  • Cellskadande. Hit hör till exempel vit flugsvamp (Amanita virosa), lömsk flugsvamp (Amanita phalloides), stenmurkla (Gyromitra esculenta) och toppig giftspindling (Cortinárius rubéllus). Giftet skadar levern och är dödligt. I annat fall kan en levertransplantation bli nödvändig. Tecken på förgiftning är vattentunna diarréer, illamående och kräkningar som börjar många timmar efter svampmåltiden.
  • Nervpåverkande. Hit hör till exempel panterflugsvamp (Amanita pantherina) och röd flugsvamp (Amanita muscaria).
  • De innehåller gift som stör nervsystemet. Yrsel, förvirring, oro, sänkt medvetande och kramper kan uppkomma. Ibland även illamående och kräkningar.
  • Mag- och tarmretande. Detta är den största gruppen av giftsvampar, exempel är lakritsriska (Lactarius helvus) och bolmörtsskivling (Entoloma sinuatum). Symtomen innebär oftast inte en fara för liv, men kan orsaka mycket magbesvär under en period.
  • Njurskador. Orangebrun giftspindling eller toppig giftspindling kan ge livshotande skador på njurarna. Tecken på förgiftning uppkommer inte förrän efter flera dagar. Dessa kan vara illamående, kräkningar, ökad törst, muskelvärk, ökade eller minskade urinmängder. Den förgiftade kan behöva få dialysbehandling under lång tid, eller en njurtransplantation.
  • Giftverkan ihop med alkohol. Mest kända är grå bläcksvamp (Coprinus atramentaria).
  • Allergisk reaktion (antigen-antikropp-reaktion). Pluggskivling (Paxillus involutus).

Läs också: Polisens uppmaning till svampplockare

Matsvampar olika i Europa

De som blir allvarligt svampförgiftade är i mångt och mycket turister eller människor som invandrat till Sverige, enligt Giftinformationscentralen.

– De kan vara vana svampplockare, men det räcker att man kommer från mellersta eller södra Europa så finns det matsvampar som ser nästan exakt likadana ut som de giftigaste i Sverige – vit och lömsk flugsvamp. Om man har lärt sig att plocka svamp i ett annat land ska man titta i en svampbroschyr med de giftiga svamparna i Sverige, säger Anna Myrnäs.

Här är de farligaste giftsvamparna i Sverige

Röd flugsvamp – Amanita muscaria

Brun flugsvamp – Amanita muscaria var. regalis

Panterflugsvamp – Amanita pantherina

Vit flugsvamp – Amanita virosa

Lömsk flugsvamp – Amanita phalloides

Toppig giftspindling – Cortinarius rubellus (C. speciosissimus)

Stenmurkla – Gyromitra esculenta

Råd vid svampplockning

Plocka aldrig svamp som du inte är helt säker på.

Provsmaka inte – även giftig svamp kan smaka gott! Provsmaka inte heller rå svamp så att ditt barn ser det.

Låt endast en svampkunnig vuxen rensa svampen. Tillaga svampen samma dag.

Lita inte på allt som står i gamla svampböcker. Skaffa en modern svampbok!

Plocka enbart svamp som känns fast och frisk.

Lägg svampen i en korg. Bakterier har lättare att utvecklas i plastpåse.

Källor: 1177, Svampkonsulent, Giftinformationscentralen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen