Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 december 2020

Säkra skridskoturer på plogade banor - här kan du åka

Att plurra är kallt och livsfarligt. För en härlig och säker tur på långfärdsskridskor kan du välja en plogad bana för större säkerhet. Här få du tips om platser.

 Med en, eller gärna två, stavar åker du snabbare och framför allt med mindre risk för att ramla.
Med en, eller gärna två, stavar åker du snabbare och framför allt med mindre risk för att ramla. FOTO: tt

Förhoppningsvis är denna vinter bättre än den förra för oss som vill åka långfärdsskridskor. Men tänk på att även om det är kallt och vattnet fryser till ordentligt är det ALLTID förenat med risker att åka på sjöar och hav.

Is som är tjock och stabil på ett ställe kan av flera anledningar vara svag och livsfarlig på andra. Att åka skridskor på ett säkert sätt kräver en hel del kunskap och utrustning.

Plogade banor i Sverige

Men du kan göra det lite lättare för dig. På många ställen i landet ordnar kommuner och föreningar åkmöjligheter på sjöar och havsvikar. Isen plogas, och i vissa fall även hyvlas, i kortare eller längre banor. Ibland går det att åka i flera mil.

Läs också: Det nyttiga med promenader

Fin skridskoåkning i Dalarna

Särskilt i Dalarna satsas det på skridskoåkning och det finns bra information på nätet.

På plogad bana ska du inte behöva oroa dig för att isen brakar, så länge du inte åker utanför banan. Håller det för en motordriven plog, ska det rimligen hålla för skridskoåkare.

Men ha koll på att banan nyligen skötts om. Ytterst är det förstås du som har ansvaret för din säkerhet.

Land tipsar om några fina banor från Östergötland och norrut. Det finns naturligtvis fler. Vintervädret avgör vilka som är igång.

Här kan du åka

Norrbotten

Luleå: Varje vinter prepareras en isbana i centrala Luleå, från Norra Hamn runt Gültzauudden till Södra Hamn och vidare ut till ön Gråsjälören.

Västerbotten

Tavelsjö: På Tavelsjön, ca 25 km norr om Umeå, underhålls en cirka 15 km lång bana. Den går i två slingor med en korsning mitt i, så det går bra att åka halva. I slutet av februari arrangeras också Tavelsjörännet för alla åldrar.

Jämtland

Östersund: Skridskobanan Medvinden, 15 kilometer på Storsjön, där en av sträckningarna går Frösön runt, en naturskön bana med vindskydd och våffelstuga på vägen.

Ångermanland

Örnsköldsvik: Bäckfjärdens isbana, på havsisen just söder om Örnsköldsvik, är cirka 3 kilometer. Startplatser vid Nyängets badplats och Sommarhemmet.

Medelpad

Sundsvall: På Sidsjön i södra Sundsvall brukar en 2,6 km lång bana plogas upp.

Gästrikland

Årsunda: Från Årsunda, ca 1,5 mil söder om Sandviken, går flera banor ut på Storsjön: Strandbaden till Åshuvudet 2,8 km, Åshuvudet till Hedåsen 4,1 km, Ursaslingan 5 km.

Hofors: Rundbana 3,5 km på sjön Edsken vid Edskens camping.

Ockelbo: Rundbana 4 km på Bysjön.

Högbo: Rundbana 6 km på sjön Öjaren.

Pråmleden: En tur i gränslandet mellan Gästrikland och Dalarna. Banan går mellan Edskens camping i Hofors och det kulturhistoriska Stjärnsund i Dalarna. Hela sträckan på ca 21 km enkel resa plogas över sjöarna Edsken, Fullen och Grycken. Då ingår flera övergångar till fots.

Dalarna

Mora: I Mora centrum, på Saxviken i Siljan, plogas en 3 km rundbana.

Orsa: Från Orsa camping till Kråkberg i Mora plogas en 15 km bana över hela Orsasjön.

Öje: Ca 17 km nordost om Malung, från Öje camping, går flera banor ut över sjön Öjen. I första hand plogas en rundbana på 2 km.

Ludvika: Från Ludvika småbåtshamn plogas 7 km på sjön Väsman till Brunnsvik, med en extraslinga på 1 km runt Bärholmarna.

Hedemora: 5,5 km bana i en åtta på Brunnsjön. Startplats nedanför idrottsplatsen Brunnsjöliden.

Falun/Borlänge: På sjön Runn (med tillhörande Ösjön) plogas mellan dessa städer flera banor på sammanlagt flera mil. Mellan Falun och Ornäs (nära Borlänge) går en bana på 15 km enkel väg.

Flera startplatser, bland annat Främby udde i Falun samt Ornässtugan utanför Borlänge.

I mitten av februari hålls Runn Winter Week med tävlingar för elit, motionärer och barn.

Dala-Floda: Banor på 3 samt 4,5 km på Flosjön. Startplats vid Flosjöbadet i södra änden.

Värmland

Filipstad/Karlskoga: Vid säkra isförhållanden jan-mars plogas Bergslagskanalen mellan Filipstad och Lunedet, Karlskoga. Ca 50 km inkl 3,8 km övergångar på land.

Uppland

Uppsala: Flera banor 1-12 km på sjön Trehörningen. Startplats Fjällnora friluftsgård.

Hammarskog/Skarholmen: 3,5 km slinga vid Hammarskog på Ekoln, en vik av Mälaren. Även bana mellan Hammarskog och Skarholmen (strax söder om Uppsala) på 14 km.

Danderyd: 13 km på sjön Edsviken. En startplats nära Danderyds sjukhus (tunnelbana från Stockholm centrum).

Täby: 5 km på Rönningesjön. Startplats Skavlötens friluftsgård.

Vallentuna: Banor på 3,3 och 14,4 km på Vallentunasjön. Startplatser Kyrkviken och Gustavs udde.

Västmanland

Västerås: Två rundslingor på 8 och 9 km på Västeråsfjärden i Mälaren. De ansluter till varandra vid Björnöbron. En startplats vid Lillåudden (5 min promenad från Västerås centralstation).

Närke

Örebro: Banor på 2,5 km och 5 km på Hemfjärden, en vik av Hjälmaren. Startplats vid Rävgången strax öster om Örebro. Vid bra isförhållanden även en ca 7 km lång bana till Lindholmen.

Södermanland

Botkyrka: 3,5 km bana på sjön Getaren vid Lida friluftsgård.

Nacka: Bana på Källtorpssjön och skridskouthyrning vid Hellasgården.

Östergötland

Norrköping: Bana på 15 km och ev längre på sjön Svängbågen i Kolmården, ca två mil norr om Norrköping.Läs också: Träna med SVT:s Sofia Åhman

Utrustning du behöver

Skridskor och pjäxor. Vid en del banor kan du hyra utrustning. Köp och prova annars i sportaffär. Moderna skridskobindningar passar för pjäxor som du åker längdskidor med.

Hjälm. Viktigt! En baklängesvurpa kan bli förödande.

Armbågsskydd, knäskydd och handledsskydd kan rädda dig från trista och jobbiga skador.

Stavar för balans och för att ge extra fart.

Varma kläder i flera lager. Glöm inte varma handskar/vantar och mössa.

Termos och sittunderlag. Höjer mysfaktorn.

Säkerhet när du åker skirdskor

Lämna inte banan. Banor som nyss plogats har kollats och dessutom hållit för plogmaskiner, så du ska kunna lita på att det bär. Men utanför banan vet du inte.

Isdubbar förstås. Ingen åker utan, det går bara inte.

Ispik, livlina, torra kläder, visselpipa. Ska rimligen inte behövas på plogad bana. Men vissa åker inte ens där utan säkerhetsutrustning, och vem kan klandra dem? Då har man också ryggsäck med midjerem, bröstrem och grenrem.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen