Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 juni 2018

Säkrare stall: Så brandövar du med hästarna

Brandövning i stallet gör både dig och hästarna tryggare. Så här kan du anordna en årlig övning.

 Öva brandsäkerhet i stallet.
Öva brandsäkerhet i stallet. FOTO: Istock

Har man ett större stall med flera hästar och med många människor inblandande kan det vara bra att ha en årlig brandövning. Gå då igenom hur en utrymning ska gå till, vilka utrymningsvägar som finns och var man ska placera hästarna efter utrymningen.

Bjud gärna in räddningstjänsten till övningen. Om de har tid och möjlighet så det kan vara bra även för dem att träna på att sätta på grimmor och leda ut hästarna.

Börja med en plan

För att övningen och utrymningen ska fungera behövs en plan. I större stall så bör det även finnas en planritning på utsidan av stallet så man snabbt får en överblick om hur det ser ut, antal hästar och vart utgångarna är placerade.

Brandsläckare och eller brandslangar bör finnas placerade vid alla in och utgångar, för att vara lättåtkomliga, det ska vara max 30 meter mellan släckutrustningarna.

Läs också: Så gör du isglass till hästen

3 steg att öva på

1. Först räddas de djur och människor som är i omedelbar fara. Försök att agera så lugnt som möjligt, led ut hästarna till hage alternativt bind upp dem en bra bit från stallet, släpp dem inte lösa! En rädd häst kan vända tillbaka in i stallet eftersom den platsen är hästens trygghet.

Öva på att leda ut hästarna lugnt, via närmaste utrymningsväg samt till en säker plats där de binds upp.

2. Larma, ring 112 och larma räddningstjänsten. Var noga med att tala om vem du är och vart ifrån du ringer innan du börjar berätta något mer, detta för att larmoperatören ska få iväg brandkåren så snabbt som möjligt. T ex. ”Hej jag heter Anna Andersson och ringer från Ridskolan på Stallvägen 1 i Stallstad. Det brinner i vårt stall vi har fått ut 12 hästar av 15.

Prata igenom hur ni bäst pratar med larmoperatören och ger vägbeskrivning om det behövs.

3. Släck, i början av en brand så kan det gå ganska lätt att släcka elden, använd brandsläckare, brandslang/vattenslang, brandfilt/yllefilt, undvik alla textilier av syntetmaterial då dessa bara brukar smälta och börjar brinna. Begränsa branden genom att, om möjligt, stänga igen dörrar till det utrymmet som brinner, då sprider sig inte branden lika fort.

Gå igenom var släckutrustningen finns och hur den fungerar.

Läs också: Så kan du minska risken för parasiter hos din häst

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen