Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 oktober 2017

Sällsynta fjällgäss på flytt genom Uppland

Våg efter våg av fåglar lämnar Sverige nu på hösten. En del vanliga och en del riktigt ovanliga. Lands reporter följde med en fågelexpert till Hjälstaviken och fick ett nytt kryss!

 Flera tusen gäss rastade i Hjälstaviken vid Lands besök. Närmast i bilden syns framför allt vitkindade gäss och ute i vattnet står många grågäss.
Flera tusen gäss rastade i Hjälstaviken vid Lands besök. Närmast i bilden syns framför allt vitkindade gäss och ute i vattnet står många grågäss.

Varje höst lämnar cirka en halv miljard flyttfåglar Sverige på väg söderut. En halv miljard! Siffran är obegripligt hög, men Falsterbo fågelstations webbsida kan knappast ha fel.

En av landets bästa flyttfågellokaler är Hjälstaviken, en avsnörd del av Mälaren en och en halv mil öster om Enköping. Även om det är långt till en halv miljard, så har Pekka Westin lovat att vi i alla fall ska få se flera tusen. Redan det låter ofattbart mycket.

Letar smått och gått

Den första han pekar ut är dock en stannfågel. En fasanhöna med några vuxna kycklingar vimsar fram längs stigen mot fågeltornet, innan de försvinner ut i åkern. De kommer vara kvar här i vinter och leta spillsäd och annat smått och gott.

– Hörde du?

Pekka stannar. Ett tunt småfågelläte avslöjar en ängspiplärka, som snart ska ge sig av mot Afrika. Och strax därpå hörs det mjukt rullande locklätet från en sånglärka, som ännu inte styrt kosan mot trakterna av Frankrike.

Det var två flyttfåglar, men bra långt kvar till flera tusen.

Läs också: Lands naturnörd berättar om att tävla i fågelskådning (jo, det går!)

Att en vacker septemberdag gå intill den grunda och sanka Hjälstaviken med Pekka Westin, är som att ha sällskap av en levande fågelbok med ljudupptagningsfunktion. Med hörseln ”pekar” han kvickt ut en flock steglitser och en överflygande liten grupp mindre korsnäbb.

– Och titta där, det var många. En mäktig syn! Nu ska de söderut.

Många av vad då? En stor flock änder har just lyft från vattnet och verkar dra mot sydväst. Jag får lära mig att de stora vita fälten på vingarnas översida visar att det är bläsänder. Hanen har detta tydliga kännetecken.

Pekka räknar röran av flygande änder till cirka 250 stycken, vilket i mina ögon verkar vara rena gissningen.

 På bilden syns två fjällgäss (huvudet av en tredje), en sällsynt art som ingår i ett stödprojekt för att arten ska återhämta sig.
På bilden syns två fjällgäss (huvudet av en tredje), en sällsynt art som ingår i ett stödprojekt för att arten ska återhämta sig.

Men han använder en speciell teknik. Att räkna en fågel i taget är i princip omöjligt. Det gäller att räkna ihop ett tiotal och sedan snabbt kolla ungefär hur många ”tio-grupper” hela samlingen innehåller.

Pekka Westin har gjort detta en och annan gång förut. Han började skåda redan som liten parvel vid föräldrarnas vinterfågelmatning och är nu uppe i drygt 60 år med fåglar. Genom åren har han fyra gånger inventerat Hjälstaviken åt länsstyrelsen för att kolla förändringar i fågellivet, och då gäller det att kunna räkna fåglar.

– På 1970-talet höll sjön på att växa igen och det var dåligt med fågel, men det har blivit mycket mycket bättre, berättar han och håller samtidigt koll på ett litet gäng tranor som han tycker borde ha lättat så här dags på dagen.

Skyddad från rävar

Han berättar att tranorna står i sjön på natten, och att han här igår kväll räknade till hela 5 000. I sjön är de skyddade från rävar och andra predatorer, alltså djur som vill äta upp dem.

– På dagen flyger de ut på bland annat stubbåkrar där de hittar spillsäd, insekter och sniglar. De kan äta lite vadsomhelst.

Läs också: Hitta till Sveriges bästa ställen för fågelskådning

Tidigt på höstarna ordnar Naturskyddsföreningen trankvällar här vid Hjälstaviken, med Pekka som guide.

– Mycket populärt. Sist var 60 personer med, och många är inte alls fågelskådare. Men det är roligt att de ändå intresserar sig, säger han.

 Inte mycket undgår Pekka Westin, när det gäller fåglar. I 60 år har han skådat och vid Hjälstaviken hjälpte han Land att identifiera minsta pip.
Inte mycket undgår Pekka Westin, när det gäller fåglar. I 60 år har han skådat och vid Hjälstaviken hjälpte han Land att identifiera minsta pip.

Efter en stund flyger tranorna iväg som de ska. Ikväll kommer de tillbaka, och senast i början av oktober har de ätit och fyllt på energiförråden tillräckligt för att fortsätta resan mot södra Europa och Nordafrika.

De allra flesta häckar inte här, utan kommer från nordligare delar av Skandinavien. Enligt Pekka häckar 5-6 par vid Hjälstaviken.

Tusentals gäss

De bortflygande tranorna ersätts av gäss. Redan finns hundratals intill sjön och ute på vattnet, och när vi klättrat upp i utkikstornet ser vi våg efter våg av nya gäss på väg in.

– De kommer in en stund nu tidigt på dagen, bland annat för att dricka vatten, och sedan drar de ut i markerna för att äta igen, säger Pekka.

Han räknar med cirka 8 000 vitkindade gäss, drygt 10 000 grågäss och minst 2 500 sädgäss rastar här nu.

I fågeltornet får vi sällskap av Pekkas fågelskådarkamrat Kermith Illerbrand, och båda häpnar över det massiva inflödet.

– Ojojoj, vad gäss! De är som en stor myggsvärm och lika imponerande varje år, säger Kermith Illerbrand.

Vitkindad gås, grågås och sädgås häckar i Sverige, men i princip alla vi ser här är rastande flyttfåglar. Med tubkikare nöter vi igenom de ständigt växande gåsflockarna i jakt på mer sällsynta arter. Plötsligt ropar Pekka och Kermith till och pekar.

– Där! Där!

De menar en ihophållen liten flock på ungefär 30 gäss som landar en bit bort i sjön. De två experterna uppfattade redan på de ljusa lätena att här kom något exklusivt.

Jag hittar dem i kikaren och ser ganska små gäss med vitt fält vid näbben och upp i pannan. Pekka uppmanar mig att kolla efter en tydlig gul ring kring ögat, och jag ser den.

– Fjällgås, säger han.

Minsann! Här får Lands reporter ett nytt kryss på sin Sverigelista. Hurra!

Bra rastplats

Vi fortsätter att spana ut över sjön och naturligtvis upptäcks fler flyttfåglar. Pekka noterar bland annat kärrsnäppa, småsnäppa, brushane och stjärtand. Ingen av dessa arter häckar här, utan är nordliga fåglar som hittat en bra rastplats på väg mot övervintringsplatserna. Småsnäppan häckar långt upp på de ryska kusthedarna vid Ishavet.

Just tranor och gäss är annars de fåglar som ökat mest sedan Hjälstaviken börjat åtgärdas.

– Den stora grejen kom för 20 år sedan. Med en reglerbar dammlucka kan man få högt vårvatten och det är viktigt med variation för att det inte ska växa igen. Ett växlade vattenstånd hindrar vass, berättar Pekka.

Mycket viktigt för att hindra igenväxning är också att marken intill sjön betas.

– Här går flera hundra djur och då räcker det inte med de som finns häromkring. Djur tas hit från andra håll och det här får stöd av länsstyrelsen, säger Pekka.

Slår följe på vägen

Kermith spanar på, och upptäcker fler ovanliga gäss. Minst tre bläsgäss och en spetsbergsgås rotar han fram i mängden. Spetsbergsgås häckar på Island och Svalbard och Pekka förklarar att de ibland slår följe med flyttande sädgäss.

– I oktober och november kan vi ha hundratals spetsbergsgäss här, säger han.

Du som gillar fåglar har alltså flyttande gäss att titta på hela hösten. En som spanat in dagens gäss är en ung havsörn. Lågt kommer den glidande över sjön, och reaktionen är överväldigande.

Tusen och åter tusen gäss lyfter på några sekunder. Deras kackel och oväsen gör att vi bara kan stå tysta och förundras. Men än ska de inte ge sig av för gott, och snart landar de igen. Alla utom en, kan man tänka.

Läs också: Fågelskådning har ökat explosionsartat!

Morgonens 47 arter:

Fasan, Ängspiplärka, Steglits, Sånglärka, Bläsand, Trana, Grågås, Vitkindad gås, Kärrsnäppa, Kråka, Skrattmås, Gräsand, Kricka, Större strandpipare, Mindre korsnäbb, Sädgås, Gråhäger, Kaja, Brushane, Enkelbeckasin, Tofsvipa, Småsnäppa, Skedand, Sädesärla, Sävsparv, Stjärtand, Törnskata, Brun kärrhök, Ormvråk, Kanadagås, Fjällgås, Ringduva, Ladusvala, Pilgrimsfalk, Gråtrut, Storskarv, Sångsvan, Tornfalk, Skogsduva, Stare, Nötskrika, Grönbena, Sparvhök, Havsörn, Spetsbergsgås, Bläsgås, Lärkfalk

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen