Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 september 2018

Säsongen för norrsken är redan igång!

Sugen på att se norrsken? Du behöver inte vänta till vintern. Det är redan tillräckligt mörkt. Men du ska vara ute sent och gärna bo i norra Sverige.

FOTO: ibl

Många tror att norrsken, det är bara sånt som finns på vinterhalvåret. Men faktum är att norrsken förekommer året runt. Vad som behövs är mörker så att man kan se det.

SVT Västerbotten skriver på sin hemsida om länets norrskensentusiaster (obs: extern länk) som redan för ett par veckor sedan var ute på kvällarna för att se och fotografera norrsken. Så tidigt som strax efter mitten av augusti fick de bra bilder av norrsken.

Läs också: Naturturism med norrsken – övernatta i en samisk kåta!

Vara ute sent

Mörkret under sensommar och tidig höst är perfekt för dig som vill skåda norrsken och slippa frysa, eftersom temperaturen är betydligt bekvämare än under vintern.

Nackdelen är att ju tidigare på säsongen, desto senare måste du vara ute för att få tillräckligt mörkt för bra observationer.

Läs också: Ta reda på hur vädret blir där du bor – ladda ner Grönt Väder-appen här! (obs: extern länk)

Kolla Facebook

För dig som vill hålla dig uppdaterad när chanserna ökar att få se detta märkliga himlaspel rekommenderas Facebook-gruppen Norrsken Sverige.

Redan för drygt en vecka sedan rapporterades till exempel om synligt norrsken så långt söderut som i Örebro!

Där förutspås också vissa chanser till synligt norrsken i Sverige kring kommande helg, och kanske kan det ses ända nere i Småland.

Skaffa en app

Men den så kallade solvinden, som styr norrskenet, är oberäknelig. Chanserna kan bli bättre, men också sämre.

Det finns även mängder av engelskspråkiga gratisappar med information om norrskensaktivitet, både för iphone och android. Det är bara att söka på ”aurora” i Appstore eller Playbutiken. Det vetenskapliga namnet på norrsken är ”aurora borealis”.

Ett viktigt tips är förstås att söka upp en mörk observationsplats när det är dags. Den ska inte störas av ”ljusföroreningar” från samhällen och annat upplyst.

Läs också: Bara för den våghalsade – här kan du sova i ett björnide!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen