Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 april 2018

Sätt inte holkar mot söder – kan skada fågelungarna

En unik studie av svenska forskare visar att holkar inte bör placeras i söderläge. Fågelungar som måste kämpa mot värme växer sämre.

FOTO: IBL

Små barn ska naturligtvis inte lämnas i bilar på soliga parkeringar. Enstaka gånger har det hänt, vilket skapat stor uppståndelse i media och förstås varit väldigt plågsamt och farligt för barnen.

Fågelholkar i söderläge är heller inte bra för ungar, i alla fall inte om de sitter exponerade för långvarigt solljus.

Läs också: Se talgoxen städa holken – film

Blåmesungar får kämpa

Forskare på Lunds universitet har visat att blott tio dagar gamla blåmesungar lyckas hålla normal kroppstemperatur trots att det kan bli över 50C° i en fågelholk. Men de har visat sig växa sämre än fågelungar i en svalare miljö.

De måste helt enkelt lägga onödigt mycket energi på att reglera kroppstemperaturen, och får mindre kraft över till att växa sig stora och starka.

– Våra resultat gäller med all sannolikhet även andra hålhäckande småfåglar i liknande miljöer och klimat, säger Fredrik Andreasson, biolog vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund i ett pressmeddelande.

Läs också: Snö försenar flyttfåglar – fästingar klarar sig

Värmt upp holkarna

Enligt forskarna är det första gången som en undersökning av det här slaget har gjorts. De har placerat vanliga handvärmare under bomaterialet inuti holkar och värmt upp holken i en vecka.

Sedan har de kontinuerligt mätt temperaturen i holkarna, ungarnas kroppstemperatur och deras vikt.

Deras råd är att inte placera holkar i söderläge, eftersom det är varmast där. En mer skuggig plats är bättre för fåglarna.

Läs också: Här har du tidtabell för vårens flyttfåglar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen