Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 maj 2018

Se fågeln med Sveriges mest vridbara hals

Nästan ett helt varv runt. Den märkliga göktytan kan vrida på halsen som den värsta fakir. Snart föds nya små göktytor runt om i Sverige.

FOTO: håkan steen

Sett en sådan här underlig fågel förut?

Filmsnuttens slingriga fågel är en göktyta som fångats i ett ringmärkarnät vid Landsorts fågelstation, och hålls i benen av en ringmärkare.

När göktytan känner sig hotad sträcker den på halsen och vrider den hit och dit. Överraskas den i boet frambringar den också ett väsande ljud.

Läs också: Lär dig 9 vårfåglars sång

Vill se ut som en orm?

Ingen vet säkert, men detta för en fågel märkliga beteende kan vara ett försök att efterlikna en orm. På detta sätt skulle hungriga fiender kunna skrämmas bort.

På engelska heter fågeln ”wryneck”, på tyska ”Wendehals” och på norska ”vendehals”, och faktum är att göktytan kan vrida huvud och hals nästan 360 grader.

Göktytan övervintrar i Afrika och kommer till Sverige i månadsskiftet april-maj. Äggen kläcks första halvan av juni och redan tio dagar gamla ungar kan vrida på nacken vid oro.

Läs också: Hackspett behöver lövskog för att överleva

Släkt med hackspettar

Det ovanliga svenska namnet kommer troligen av att den med sitt läte ansetts förebåda gökens ankomst. Den som hört en göktyta vet att den låter ungefär ”ty-ty-ty-ty…”

Fågeln är släkt med hackspettar, men hackar inte i träd inte utan äter myror och myrägg från marken. Boet har den i ett upphittat trädhål eller i en holk.

Den vita snodden på filmen är ett fästsnöre för ett av fågelnäten vid Landsorts fågelstation. Fågeln släpptes naturligtvis efter ringmärkningen.

(Källor: fageln.se, Fåglar i Uppland 3/2016)

Läs också: Lyssna på sommarnattens magiska fågel

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen