Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 juni 2018

Odla egna flodkräftor – enkelt och lönsamt

Nu vill forskare att svenskarna blir ett folk som odlar kräftor. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har tagit fram Kräftodlingens ABC. Kräftorna sköter sig själva och ger bra extrainkomster.

Den svenska flodkräftan är en akut hotad art sedan åtta år tillbaka. Bara några procent av de ursprungliga bestånden finns kvar i dag. Kräftpest och miljöproblem har nästan slagit ut flodkräftan.

I Sverige äter vi cirka ett halvt kilo kräftor per person och år. De allra flesta importeras från länder som Kina, Turkiet och Spanien.

Läs också: Fiska dina egna kräftor – så här gör du!

Eftersom flodkräftor i dag kan kosta upp till 1200 kronor per kilo i handeln finns goda möjligheter att tjäna pengar.

– Att odla flodkräftor är roligt, det kräver lite arbete och kan ge en välkommen extrainkomst i exempelvis lantbruket. Handeln vill ha mer kräftor och om svenska folket hade råd så skulle marknaden vara ännu större, säger Lennart Edsman, kräftexpert vid institutionen för akvatiska resurser på SLU och den som tagit fram ett gratis utbildningspaket för allmänheten.

Bakom filmen och handboken står också Jordbruksverket.

Lättodlade kräftor

Flodkräftor kan odlas nästan utan skötsel – i en befintlig eller nygrävd damm. I välskötta vatten kan en odling på 1000 kvadratmeter ge 10-15 kilo färdiga kräftor per år.

Om man väljer att odla mera aktivt med luftning av vattnet och matning kan en lika stor odling ge hundratals kilo per år.

Läs också: Bästa receptet – Så gör du en kräftmacka de luxe

All utsättning av signalkräftor är helt förbjuden sedan augusti 2016, och sedan dess är det också förbjudet att odla signalkräftor. Det är de som är bärare av kräftpesten.

– Det som hotar flodkräftan är de illegala utsättningarna av signalkräftor. Att fiska och äta flodkräfta är inte något problem för arten utan tvärtom en förutsättning för bevarandet. Ett begränsat fiske för eget bruk gör att folk lokalt har glädje av arten och leder till att man vill ha den kvar, säger Lennart Edsman.

Tips!

Före odlingen måste man undersöka risken för kräftpest, genom sumpning av flodkräftor. Det görs både där du planerar att sätta ut kräftor och på de platser där du misstänker att det kan finnas kräftpest.

Dykning och provfiske efter signalkräfta bör också göras.

Kräftorna som sätts ut bör vara av en lokal sort.

Odling i isolerade flodkräftdammar har störst chans att lyckas i södra Sverige. Risken för utbrott av kräftpest är lägre där än i sjöar och vattendrag.

Ladda ned Kräftodlingens ABC härLäs också: Vin till kräftor – expertens tips

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen