Se upp! Därför reagerar djur på röd färg
Rött kan signalera både fara och attraktion och är en ovanlig färg i naturen. Och det finns smarta anledningar till att det är så – här är några av dem.
Röda bär är vanliga i den svenska naturen och för fåglarna är det bra. Färgen signalerar nämligen att maten är klar. Samtidigt behöver växterna hjälp med pollineringen och eftersom de flesta insekterna inte kan se rött finns, med ett par undantag, inga klarröda blommor i den svenska naturen.
Men i världsdelar där fåglar är viktiga pollinerare är situationen en annan. I Amerika har kolibrier den rollen och i Afrika solfåglar och där är röda blommor betydligt vanligare.
Kan själva vara röda
Fåglar hör också till de djur som själva kan ha intensivt röda färger i sin teckning. Domherrehannen har sitt röda bröst, strandskatan röda ben, tjädertuppen röda ögonbryn och hackspetten röd gump och hätta.
– Den röda färgen skapas av karotenoider, en sorts pigment och tillika vitaminer, berättar Staffan Andersson, professor i zoologi vid Göteborgs universitet.
Han forskar på fåglars färgsignaler och i synnerhet dem som baseras på karotenoider.
Läs också: 9 bär som småfåglarna älskar
God hälsa
Eftersom det oftast är hannarna som är röda har man länge antagit att det handlar om att signalera hälsa eller styrka till honor. Staffan Anderssons forskning pekar på hur röd färg skulle kunna hänga ihop med god hälsa. Enzymet som bygger om gult till rött tillhör nämligen en grupp enzymer som är viktiga för att ta hand om gifter.
– Tillverkningen av röda pigment skulle därmed kunna avspegla individens förmåga att ta hand om gifter och andra skadliga ämnen i födan.
Kan signalera hot
För fröätande fåglar som domherren kan det vara en viktig egenskap, förklarar Staffan Andersson. Det handlar inte bara om att imponera på honorna, röda färger kan även signalera hot till rivaler och konkurrenter.
– Det verkar ganska allmängiltigt att röda färger uppfattas som mer avskräckande och dominanta än gula. Vi testade detta hos två fågelarter genom att måla hannarnas gula signaler röda, vilket ökade deras framgång i revirstrider, säger Staffan Andersson.
Läs också: Se fågeln med Sveriges mest vridbara hals
Djurens färgseende
● Vilken färg ett föremål har beror på våglängden i ljuset som det reflekterar. För att ett djur ska kunna uppfatta en färg måste det ha receptorer som fångar upp ljusets våglängder och en hjärna som kan tolka dem. Receptorerna utgörs vanligen av tappar i näthinnan.
● Däggdjur har oftast två typer av tappar och ser förmodligen rött dåligt eller inte alls. Människor har tre typer av tappar som fångar upp ljus i olika intervall och har ett ovanligt bra färgseende för att vara däggdjur.
● Fåglar har ofta fyra sorters tappar och kan förutom den färgskala vi människor ser även uppfatta ultraviolett strålning.
● Insekter kan ha flera olika sorters receptorer på olika delar av kroppen. Många av dem ser ultraviolett men kan inte uppfatta rött.
● Fiskars färgseende varierar beroende på livsstil. Många ytlevande fiskar ser färger bra medan vissa djuphavsarter bara har en sorts tapp och endast uppfattar blå nyanser.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.