Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 oktober 2018

Se upp! Därför reagerar djur på röd färg

Rött kan signalera både fara och attraktion och är en ovanlig färg i naturen. Och det finns smarta anledningar till att det är så – här är några av dem.

 Domherrehanen är en av de fåglar som kan omvandla gula färgämnen som den får i sig med födan till rött. Han imponerar inte bara på sina artfränder utan även på oss människor.
Domherrehanen är en av de fåglar som kan omvandla gula färgämnen som den får i sig med födan till rött. Han imponerar inte bara på sina artfränder utan även på oss människor. FOTO: Mostphotos

Röda bär är vanliga i den svenska naturen och för fåglarna är det bra. Färgen signalerar nämligen att maten är klar. Samtidigt behöver växterna hjälp med pollineringen och eftersom de flesta insekterna inte kan se rött finns, med ett par undantag, inga klarröda blommor i den svenska naturen.

Men i världsdelar där fåglar är viktiga pollinerare är situationen en annan. I Amerika har kolibrier den rollen och i Afrika solfåglar och där är röda blommor betydligt vanligare.

 Liljebaggen är ett exempel på djur som varnar med rött. Andra exempel är riddarbagge, bastardvärmare och strimlus.
Liljebaggen är ett exempel på djur som varnar med rött. Andra exempel är riddarbagge, bastardvärmare och strimlus. FOTO: Mostphotos

Kan själva vara röda

Fåglar hör också till de djur som själva kan ha intensivt röda färger i sin teckning. Domherrehannen har sitt röda bröst, strandskatan röda ben, tjädertuppen röda ögonbryn och hackspetten röd gump och hätta.

– Den röda färgen skapas av karotenoider, en sorts pigment och tillika vitaminer, berättar Staffan Andersson, professor i zoologi vid Göteborgs universitet.

Han forskar på fåglars färgsignaler och i synnerhet dem som baseras på karotenoider.

Läs också: 9 bär som småfåglarna älskar

God hälsa

Eftersom det oftast är hannarna som är röda har man länge antagit att det handlar om att signalera hälsa eller styrka till honor. Staffan Anderssons forskning pekar på hur röd färg skulle kunna hänga ihop med god hälsa. Enzymet som bygger om gult till rött tillhör nämligen en grupp enzymer som är viktiga för att ta hand om gifter.

 Nyckelpigor kan utsöndra en giftig, illasmakande vätska från benens leder när de känner sig hotade. De har ofta starka färger och kontrasterande fläckar för att varna med.
Nyckelpigor kan utsöndra en giftig, illasmakande vätska från benens leder när de känner sig hotade. De har ofta starka färger och kontrasterande fläckar för att varna med. FOTO: Mostphotos

– Tillverkningen av röda pigment skulle därmed kunna avspegla individens förmåga att ta hand om gifter och andra skadliga ämnen i födan.

Kan signalera hot

För fröätande fåglar som domherren kan det vara en viktig egenskap, förklarar Staffan Andersson. Det handlar inte bara om att imponera på honorna, röda färger kan även signalera hot till rivaler och konkurrenter.

– Det verkar ganska allmängiltigt att röda färger uppfattas som mer avskräckande och dominanta än gula. Vi testade detta hos två fågelarter genom att måla hannarnas gula signaler röda, vilket ökade deras framgång i revirstrider, säger Staffan Andersson.

Läs också: Se fågeln med Sveriges mest vridbara hals

Djurens färgseende

● Vilken färg ett föremål har beror på våglängden i ljuset som det reflekterar. För att ett djur ska kunna uppfatta en färg måste det ha receptorer som fångar upp ljusets våglängder och en hjärna som kan tolka dem. Receptorerna utgörs vanligen av tappar i näthinnan.

● Däggdjur har oftast två typer av tappar och ser förmodligen rött dåligt eller inte alls. Människor har tre typer av tappar som fångar upp ljus i olika intervall och har ett ovanligt bra färgseende för att vara däggdjur.

● Fåglar har ofta fyra sorters tappar och kan förutom den färgskala vi människor ser även uppfatta ultraviolett strålning.

● Insekter kan ha flera olika sorters receptorer på olika delar av kroppen. Många av dem ser ultraviolett men kan inte uppfatta rött.

● Fiskars färgseende varierar beroende på livsstil. Många ytlevande fiskar ser färger bra medan vissa djuphavsarter bara har en sorts tapp och endast uppfattar blå nyanser.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen