Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 juli 2018

Se upp för giftalgerna – nu blommar det för fullt i havet

I den extrema värme som råder är det skönt att ta sig ett svalkande dopp.

Men titta noga innan du dyker i – vattnet kan vara drabbat av farlig algblomning.

 Avstå från att bada eller ha onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara.
Avstå från att bada eller ha onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara. FOTO: IBL

På grund av den långvariga värmen är många stränder längs Östersjökusten drabbade av algblomning, den senaste veckan framför allt Gotland. I algblomningen, som kan se ut som gröngul soppa eller blågrön trådig massa, finns cyanobakterier som kan vara giftiga.

Spritt över hela Östersjön

– Vi har egentligen en spridning över hela Östersjön, och det är extra mycket runt och öster om Gotland, säger Johannes Johansson, oceanograf vid SMHI.

– Sen kan det variera mycket lokalt också, ett ställe kan vara fullt av alger, medan ett annat inte har något alls. Det beror på vindläget och strömmarna.

Algkarta

Det är med andra ord svårt att komma med en lista på orter där man inte bör bada. Bäst är enligt Johannes Johansson att gå in på Informationscentralen för egentliga Östersjöns sajt (obs: extern länk), eller kolla på sin kommuns hemsida. Vill man ha en översiktlig, daglig koll på blomningen finns SMHI:s algkarta här (obs: extern länk).

Läs också: Så ser du skillnad på pollen och algblomning

 SMHI ger en översiktlig, daglig koll på algblomningen på sin hemsida. Så här såg kartan över algblomningens utbredning ut torsdagen den 27 juli. (Klicka på bilden för att se den i en större version.)
SMHI ger en översiktlig, daglig koll på algblomningen på sin hemsida. Så här såg kartan över algblomningens utbredning ut torsdagen den 27 juli. (Klicka på bilden för att se den i en större version.) FOTO: SMHI

Farligt för barn och djur

Det är som de flesta känner till farligt om barn, djur och tamboskap får i sig bakterierna – om djur dricker stora mängder vatten med giftiga alger kan det rentav vara dödligt. En vuxen person kan bada, men ska undvika att svälja vatten. En liten mängd gör oftast ingen skada, men får man i sig ett par rejäla kallsupar kan man i värsta fall drabbas av matförgiftningsliknande symptom, såsom illamående, kräkningar och huvudvärk. Det kan också vara bra att duscha efteråt för att slippa klåda.

Dessutom ska man inte använda vatten från algblomningsområden till matlagning, eftersom många av gifterna inte förstörs av kokning.

Läs också: Håll koll på sommarens dolda faror

 En tumregel är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Gör du inte det, undvik att doppa dig.
En tumregel är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Gör du inte det, undvik att doppa dig. FOTO: IBL

Ett naturligt fenomen

Algblomning kallas det när växtplankton förekommer i stora mängder. Det är ett naturligt fenomen som uppträder varje år och i alla sorters vatten. För att alger ska samlas i stora mängder krävs det god tillgång på näring och ljus. De vanligaste giftproducerande arterna finns inom gruppen cyanobakterier, även kallade blågrönalger. Ungefär 50 procent av cyanobakterieblomningarna är giftiga, skriver Informationscentralen för egentliga Östersjön (obs: extern länk).

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen