Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 23 maj 2019

Sensationella vårbesök av sällsynta fåglar!

Bingo tre gånger i rad! Våren har bjudit fågelskådare på några mycket oväntade fynd. Först en sällsynt beckasin, sedan en vipa och till slut en sparv!

 Wilsonbeckasin kan vid det här laget ha parat sig med en enkelbackasinhona, menar ornitologen Anders Wirdheim.
Wilsonbeckasin kan vid det här laget ha parat sig med en enkelbackasinhona, menar ornitologen Anders Wirdheim. FOTO: shutterstock

Tre för Sverige riktigt ovanliga fåglar har siktats i landet denna vår, till fågelskådares stora förtjusning. Ingen av arterna har tidigare påträffats i Sverige.

Den 13 april upptäcktes en wilsonbeckasin på ett hygge nära Tierp i norra Uppland. Det är en nordamerikansk vadarfågel som är mycket nära släkt med vår europeiska enkelbeckasin.

I nästan två veckor gladde den tillresta skådare från hela landet med sitt spelflygande i skymning och gryning.

Läs också: Rostsparven fick fart på fågelskådar-Sverige

Vipa sågs i Värmland

Prick en månad senare kom nästa riktigt heta larm. En gråhuvad vipa, också en vadarfågel, dök upp mellan Karlstad och Kristinehamn och stannade en vecka på en bondes marker. Generöst lät markägaren alla sugna fågelskådare köra och parkera på ängar och småvägar.

Den 17 maj var det dags för en gulgrå sparv, som upptäcktes nära Hoburgsklippan allra längst söderut på Gotland. Den behagade bara stanna tre dagar, och många som kastade sig över till Gotland i jakt på ett nytt kryss blev förstås besvikna.

Blåste hit över Atlanten

Var kommer då fåglarna ifrån och varför ramlade de plötsligt ner här i Sverige?

För wilsonbeckasinen och en gulgrå sparven finns det ganska rimliga förklaringar, säger ornitolog Anders Wirdheim.

Han säger att beckasinen ”förmodligen” kom över Atlanten redan i höstas i samband med någon storm.

Den flyttar normalt från Nordamerika över havet ned till Karibien och norra Sydamerika, men kan fångas av starka vindar och blåsa över Atlanten till Europa. Det har hänt förr. Arten har tidigare bland annat setts i Finland.

Sparv kom från Turkiet

 Den gulgrå sparven kan ha förts hit med hårda vindar.
Den gulgrå sparven kan ha förts hit med hårda vindar. FOTO: shutterstock

Gulgrå sparv häckar i Turkiet och övervintrar vid Röda havet, och även den kan ha förts med vindar till våra trakter.

– I slutet av april var det en stadig och stark luftström från Svarta havet och då kom till exempel ovanligt många härfåglar hit till Sverige. Kanske följde sparven med och sedan upptäcktes den inte förrän vid Hoburgen där det alltid är många fågelskådare, säger Anders Wirdheim.

 En gråhuvad vipa stannade i en vecka på en bondes marker, dit fågelskådare vallfärdade för att få en skymt.
En gråhuvad vipa stannade i en vecka på en bondes marker, dit fågelskådare vallfärdade för att få en skymt. FOTO: shutterstock

Han tycker att den gråhuvade vipan, som är nära släkt med vår tofsvipa, är det märkligaste fyndet. Arten häckar i östra Asien.

– Det är ingen långflyttande art, max 300 mil, men även den kan förstås ha kommit på avvägar på grund av vindar. En sågs i Turkiet förra året och en i maj i Norge och detta kan vara samma fågel.

Möjlig rymling från fågelpark

Anders Wirdheim säger också att det ”inte är helt uteslutet” att det är fråga om en fågel som rymt från en fågelpark.

– Det finns fler sådana samlingar än vi trott, särskilt i Holland och Tyskland.

Vart tar då dessa fåglar vägen sedan? Svårt att säga. Kanske dimper de bara ned där ingen ser dem, eller i alla fall inte uppfattar dem som märkvärdiga. Kanske tas de av rovfåglar eller rovdjur. Just wilsonbeckasinen sågs tidvis tillsammans med enkelbeckasiner.

– Den tystnade sedan och kanske lyckades den ställa sig in hos någon enkelbeckasinhona och parade sig. Eller kanske drog den bara besviken vidare, säger Anders Wirdheim.

Läs också: Mystisk fågel skjuten i Norrbotten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen