Sensommarflugorna som plågar din häst
Larver i tungan, kliande ben och bölder i ljumskarna. Så här hjälper du hästen när sensommarens flugor slår till.
Irriterande flugor har väl de flesta fått nog av i sommar. Sensommarens flugor kan dessutom förorsaka en del skada för våra hästar så det gäller att vara lite extra uppmärksam.
För att få reda på vad man ska tänka på så har Land pratat med Karin Alexandersson, veterinär på Värmlands Hästsjukhus. Det är framförallt styngflugan som kan skapa problem men även lusflugan kan bli ett gissel om man angrips.
– I slutet av juli så började vi se att fler och fler hästar som kom in på kliniken hade styngflugeägg i pälsen. Många hästägare vet inte vad det är, eller så förstår de inte vikten av att snabbt ta bort dem. Blir de kvar så kan de göra en hel del skada, främst i munnen på våra hästar, säger Karin.
Läs också: Så kan du minska risken för parasiter hos din häst
Fakta om styngflugan
Styngflugan är en bi-liknande fluga som fullbordar sin livscykel hos bland annat hästar.
Flugan sprayar sina ägg på hästens päls, oftast på frambenen och bringan/bogen, vilket upplevs som mycket irriterande. Då larverna kläcks, börjar de klia och hästarna slickar och biter sig och på så sätt kommer larverna in i hästens munhåla.
När larverna kommer i kontakt med den fuktiga och varma vävnaden inne i munnen borrar de in sig direkt och gräver gångar i tungan för att sedan förflytta sig till tandköttet där de bosätter sig i några veckor. Inflammationer i tandköttet, problem att äta och ha bett i munnen är några av de bekymmer som de kan förorsaka.
Efter ytterligare några veckor vandrar de ner i magsäcken. Larverna övervintrar i hästens magsäck och på våren-försommaren så följer de med avföringen ut. Larverna förpuppas under träcken och utvecklas sedan till flugor.
Hjälp mot styngfluga
Bästa sättet att skona hästarna från dessa problem är att skrapa bort äggen dagligen. Det finns många olika sätt att få bort de små äggen på, ryktsten, ögonbrynskniv och luskam kan fungera bra och är väl värda att prova.
En del använder även naglarna men var dock noga med att inte peta dig själv i mun eller ögon efteråt, det har förekommit fall med styngflugelarver i ögat, eftersom de borrar sig in i varm fuktig vävnad. (Varning!!)
Pälsglans kan även verka förebyggande då äggen inte har lika lätt för att fastna på det glatta hårstrået.
Läs också: Svidknott – så funkar sommarens värsta blodsugare
Lusflugan – så lever den
En annan irriterande fluga som även kan ge upphov till hudinflammationer och allergiska reaktioner är lusflugan.
Lusflugor är platta lite krabblika med långa vingar som de bryter av när de har hittat ett värddjur. Hos hästar är det framförallt den vanliga lusflugan (Hippobosca equina) som besvärar. Under svärmningstiden som är i september så förekommer även hjortlusflugan även kallad älgfluga (Lipoptena cervi).
De förflyttar sig snabbt i sidled i djurens päls. Den lever på hudutsöndringar men den suger även blod och söker sig gärna till sår. Hos hästen så hittar man dem oftast under svansen, ljumskarna och mellan bakbenen. Ibland kan allergiska reaktioner och bölder uppstå efter att hästen har blivit biten.
Lusflugor har spridit ut sig mer och mer och förekommer nu på många platser. Ibland kan flugorna även angripa hundar och människor.
Så bekämpas lusflugor
Flugorna plockas enklast bort för hand men tack vare att de har kloliknande fötter som gör att den håller sig fast kan de ibland vara svåra att få loss.
De är hårda och nästan omöjliga att slå ihjäl, bäst är att krossa dem eller nypa av dem.