Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 juli 2021

Sitta på stubbe effektiva hälsokuren

Tyresö

Gå ut i naturen och gör just ingenting. Bättre hälsokur finns inte, menar Bosse Rosén som lär ut konsten att sitta på en stubbe. Han lovar – effekten är förbluffande.

 Stubbsittning kräver ingen stubbe. Du kan lika gärna sitta på en klippa eller egentligen var som helst i naturen. Huvudsaken är att du är stilla en längre länge.
Stubbsittning kräver ingen stubbe. Du kan lika gärna sitta på en klippa eller egentligen var som helst i naturen. Huvudsaken är att du är stilla en längre länge. FOTO: myshkovsky

Hitta en bra plats i naturen. Sätt dig där och stanna – en stund till. Du kommer att bli rikligt belönad. Det försäkrar Bosse Rosén, en rutinerad stubbsittare som jobbar med friskvård i naturen.

Stubbsittning runt knuten

Han har just avlutat en ovanligt blåsig stubbsittning på berget alldeles runt knuten hemma i Tyresö utanför Stockholm. Den andra för dagen.

– Jag kör minst en sittning per dag för min egen del, säger han. Sedan tillkommer mina friskvårdsguidningar där stubbsittning ingår. Nu i coronatider blir det mest online-sittningar med deltagare från hela landet.

 Bosse Rosén ägnar sig åt friskvård i naturen. FOTO Erja Lempinen
Bosse Rosén ägnar sig åt friskvård i naturen. FOTO Erja Lempinen FOTO: Bosse Rosén

Gör just ingenting

Och så har han hållit på i över 10 år. Ensam eller tillsammans med kursdeltagare har han gått ut i skogen och satt sig för att göra just ingenting.

För det är den där stillheten som är själva grejen med stubbsittning. Det där ingenting som gör att man mår så bra, menar Bosse.

– Det är mycket enkelt. Du tillbringar en stilla stund i någon form av natur. Du kan sitta på en klippa, på en parkbänk, stå lutad mot ett träd. I 1 minut eller 20, du bestämmer.

Regler för subbsittning

Nyligen stod Bosse och blängde på en trädstam vid en gråkall busstation i Danderyd. Det funkade också. Den enda ”regeln” för stubbsittning är att du inte ska träna, inte lyssna på musik eller pilla på mobilen.

Och efter bara en liten stund kommer belöningen.

– Det är förbluffande hur snabbt man kommer ner i varv. Även nybörjare. De första minuterna snurrar tankarna, sedan lugnar sig kroppen. Puls, stresshormoner och blodtryck går i viloläge.

Vetenskapligt bevisat

Men inte bara det, fortsätter han.

– Du kommer ofta på nya, roliga idéer och får syn på dina tankar och känslor på ett nytt sätt.

Och detta är alls inget hokus pokus. De välgörande effekterna är vetenskapligt bevisade. Till exempel hävdar en studie från universitetet i Michigan att 10–20 minuters stubbsittning kan minska stress med 25 procent. Även om inte just begreppet stubbsittning utan ”vara stilla i naturen” är det som används i den vetenskapliga rapporten.

Kostar inte ett öre

Din kropp och själ blir alltså belönade när du sitter där på din ”stubbe” och får syn på det inre. Men även på det yttre.

– Stubbsittningen ger fina naturupplevelser. I går fick jag se en mäktig dovhjort. I dag flög en fågel förbi som jag aldrig sett förut, säger Bosse.

Rikare liv alltså, både yttre och inre. Bara genom att sitta och göra ingenting. Och inte ett öre kostar det. Och inga speciella kläder eller utrustning behövs heller. Det är bara att kliva ut.

– För det är precis som med armhävningar, säger Bosse. Det räcker inte med att du känner till att det är bra, du måste göra dem också.

Läs också: Så många steg bör du gå

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen