Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 februari 2019

Skåne bygger mur mot ormar

Här kommer inga ormar fram! Huggormarna vid Smygehuks hamn i Skåne har blivit allt fler. Nu har en mur byggts för att ortsborna inte ska störas.

 Från havet och längs hamnen i Smygehuk i Skåne har en mur, eller en barriär, byggts för att hindra huggorm att ringla in i samhället.
Från havet och längs hamnen i Smygehuk i Skåne har en mur, eller en barriär, byggts för att hindra huggorm att ringla in i samhället. FOTO: mirja ullvig

Trelleborgs kommun har låtit bygga en mur mot huggormar intill Smygehuks hamn. Anledningen är att ormarna de senaste åren har börjat ringla sig allt oftare in i samhället, vilket oroat boende och turister.

Enligt kommunen har minst en människa och en hund blivit bitna, men klarat sig.

Läs också: Så ser du skillnad på ormarna

Rädda om ormarna

– Vi föredrar att kalla den barriär och en anledning till att vi byggt den är att vi är rädda om den här populationen huggorm, säger Mirja Ullvig, kommunekolog på Trelleborgs kommun, till Land.

Det lilla beståndet av huggorm är extra skyddsvärt eftersom det troligen är det enda vid Skånes sydkust.

Muren är 30 centimeter hög och ringlar sig från havsstranden hela 190 meter upp på land. Den kröns av en utskjutande metalldel som ska hindra ormar att ta sig över.

Hotat bestånd

Beståndet av huggorm var tidigare allvarligt hotat och har studerats sedan 1980-talet av forskaren Thomas Madsen.

– Då hade populationen krympt och den genetiska variationen var dålig. Men nu bedömer han den som livskraftig igen och det är ju väldigt roligt, säger Mirja Ullvig.

En redan framme

För två år sedan märktes 70 hanar och det sammanlagda antalet ormar är säkert betydligt större än så. Forskaren Madsen ska fortsätta kolla ormarna för att se att de inte far illa av muren.

– En orm har redan kommit fram från vintervilan. Det var en hane och de kommer ju fram före honorna, säger Mirja Ullvåg.

Läs också: Ormar luktar med tungan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen