Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 maj 2017

Skolelever hjälper forskare hitta bästa maten för bin

1000 par händer ska hjälpa forskarna ta reda på vilken vintermat bin mår bäst av. Projektet Bijakten engagerar skolelever från hela landet, från Malmö till Luleå.

FOTO: ConCellae

Det kom som en överraskning. Forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez forskar på bins hälsa och på de nyttiga mjölksyrebakterier som bin har i sina honungsmagar.

Varje år anordnar Nobelmuséet Forskarhjälpen, där skolor över hela landet kopplas ihop med forskare som behöver hjälp. I år valde Nobelmuséet ut Tobias och Alexandras biforskning.

– Vi hade inte ansökt, hade inte en aning om att det här projektet ens fanns, säger en glad Tobias.

Honung eller socker

När bin går i vila inför vintern brukar biodlarna ge dem en lösning av vanligt bordssocker i stället för honung, bina packar in sockret i celler och lever på sockret över vintern.

Tanken är att de ska få mat som inte innehåller så mycket askämnen som hösthonung ofta gör. Askämnena kan göra så att bina inte kan ”hålla sig” till våren utan bajsar inne i kupan, något som kan orsaka sjukdomar.

– Men när vi analyserade honungsmagar från bin som invintrats på socker såg vi att de hade färre av de nyttiga mjölksyrebakterierna än de bin som fått honung, berättar Tobias.

I år har Nobelmuseets Forskarhjälpen valt biodling som område, projeket kallas Bijakten. Foto: Nobelmuseet.
I år har Nobelmuseets Forskarhjälpen valt biodling som område, projeket kallas Bijakten. Foto: Nobelmuseet.

Nu ska 1 000 högstadie-elever från skolor i hela landet hjälpa till att undersöka vad det betyder. Mår bin bäst om de får socker över vintern eller är honung bättre?

Nobelfest som pris

I projektet ingår 200 bisamhällen som delats in i 4 grupper. En grupp får bara bordssocker medan en annan får socker plus några ”huttar” mjölksyrebakterier.

De jämförs med bin som får klara vintern på honung, inte den sena hösthonungen utan en blandning av hela säsongens honung som plockats ihop och ges tillbaka till kupan till hösten. Hälften av de bina får också en skvätt extra mjölksyrebakterier.

– Det mest spännande blir att sammanfatta när resultaten kommer in efter nästa vinter. Då kan vi se hur bina klarat vintern, säger Tobias.

Eleverna samlar in prover, dissekerar ut honungsmagar och skickar till Tobias och Alejandra för analys.

De samlar också in fakta om hur bra bina klarat vintern och hur bihälsan ser ut och skriver egna rapporter. De tre bästa skolorna får pris, besök hos Tobias och Alexandra och dessutom biljetter till Nobelfesten.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen