Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 november 2016

Skrållans mage skars sönder

Mjölkkon Skrållan på Sigsarve gård fick en plågsam död. Vass metall i fodret skar sönder hennes mage och gav henne stora plågor. Nu vädjar lantbrukaren Åsa Ahlström om att vi måste sluta vara så slarviga.

FOTO: Privat

Vass metall i fodret gav Skrållan ett plågsamt slut. Veterinären fick komma för att avliva mjölkkon i Hejde på Gotland – och djuret fick lida fruktansvärt på grund av människors slarv och nonchalans.
– Hon måste ha fått i sig något som skurit sönder henne inifrån. Jag märkte att hon bara låg ner, gnisslade tänder och vrålade. Det var bara att ta hit veterinären, det var ett fruktansvärt lidande, säger Åsa Ahlström.

Ett alltför vanligt problem

Det händer regelbundet att metallföremål hamnar i de vallodlingar som ska bli till foder. Vid slåttern är det närmast omöjligt att se om en pantburk eller annat skräp åkt med – och problemet är stort. Det öde som Skrållan mötte är tyvärr vanligt.

– Det kastas burkar från bilfönstret, det ligger ju högar längs vägen. Så vansinnigt mycket onödigt lidande som kommer av detta, säger Åsa Ahlström.

Ta med skräp och pantburkar hem

På Sigsarve gård finns omkring 100 mjölkkor, men de har varit förskonade från detta tidigare, gårdens marker ligger en bit från genomfartsvägen. Andra lantbrukare med vallodling nära vägar på Gotland har inte haft samma tur och flera kor har drabbats av samma öde som Skrållan, slängda burkar har gett dem oerhörda plågor och en alltför tidig död.

Åsa Ahlström och alla andra lantbrukare har nu fått nog och ställer den självklara frågan.

– Ta med ert skräp och pantburkar tillbaka i bilen och hem. Hur svårt kan det vara?

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen