Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 juli 2018

Slåtterängen – så odlar och sköter du den

Det är ett ganska tidsödande arbete att skapa en slåtteräng. Tålamod och näringsfattig jord är två av de viktigaste ingredienserna för att fixa till en egen äng.

 Det tar flera år att få en riktigt blomstrande äng, så tålamod är viktigt.
Det tar flera år att få en riktigt blomstrande äng, så tålamod är viktigt. FOTO: IBL

Räkna med att det tar flera år att få en riktigt blomstrande äng, så det gäller att vara uthållig. Välj en solig växtplats med en inte alltför näringsrik jord – då blir resultatet som bäst. Speciellt är höga halter av kväve och fosfor negativt, eftersom framför allt gräset (och ogräset!) gynnas på bekostnad av de mindre arterna. Därför ska man heller inte gödsla.

Det fungerar dåligt att så på en vanlig gräsmatta, eftersom de små örtplantorna är chanslösa mot gräset. Då är det bättre att helt ta bort gräset och så in ängsfrö.

Viktigt att rensa ogräs

Dessutom får jorden inte innehålla ogräs, till exempel tistlar, kvickrot och nässlor. Det bästa är att hålla marken i öppen träda sommaren före insådd. Det innebär att den får vila från odling och under tiden ska man bearbeta jorden så att ogräsen dör. Så fort ogräset tittar upp ska man gräva eller hacka så de inte hinner lagra ny näring i rötterna. Stenar och rötter ska också rensas bort.

Landshopping: Köp redskapet som tar kål på ogräset

En annan metod är att täcka marken med svart plast, så skadeväxterna kvävs. Det kan dock ta flera år innan ogräset har dött, så en snabbare variant är att täcka med en fiberduk samt ett lager ny jord. Sedan sår man med ängsfrö.

Jämn fröspridning

 Den årliga slåttern sker i slutet av sommaren när det mesta har blommat över.
Den årliga slåttern sker i slutet av sommaren när det mesta har blommat över. FOTO: IBL

Bästa tidpunkt för sådd är augusti-september, för södra delarna av landet fungerar även oktober. Att starta redan i april-maj fungerar också, men då krävs oftast att man vattnar sådden.

Det är bra om man blandar fröet med något slags fyllnadsmaterial, som sågspånsmjöl, vetekli eller sand, vilket ger en jämn spridning av fröet på ytan. Luckra också upp jorden med en kratta så att fröna inte hamnar för djupt.

När allt det är gjort kommer resultatet smygande. Första året med tunt gräs och enstaka örter, och under andra året kan man räkna med att de första ängsväxterna blommar. Därefter visar sig fler och fler arter.

Läs också: Så sår du en egen äng

Lien är bäst

Det är viktigt att ängen sköts om på rätt sätt. Under första året kommer oundvikligen ogräs att gro. Klipp av dem runt 8-10 cm höjd, eller dra helt enkelt upp extra besvärliga sorter. De flesta ängsblommor gror långsamt och kan vara svåra att upptäcka det första året. Men under andra året minskar ogräset och de första ängsblommorna börjar blomma.

Det enda man gör därefter är en årlig slåtter i slutet av sommaren när det mesta har blommat över. Använd helst lie, men en knivslåttermaskin eller en röjsåg med välslipad klinga går också bra. Använd aldrig nylonsnöre, eftersom det sliter sönder växterna. De får ingen distinkt snittyta, vilket ökar uttorkningen.

Klipphöjden bör vara runt 7-8 cm och allt gräsklipp måste sedan tas bort. Men det är lämpligt att låta höet ligga några dagar som skydd för gräset, och även för att kunna fröa av sig till nästa säsong.

Tips!

Om man vill röra sig friare i sin slåtteräng kan man klippa gångstigar med en vanlig gräsklippare.

Läs också: Så lär du dig att slå med lie

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen